Counseling
Ben je op zoek naar een luisterend oor? Wil je inzicht krijgen in je eigen gevoelens en gedragingen? Of verlang je naar meer grip op je om omgeving en situatie? Dan ben je bij een counselor aan het juiste adres! Dankzij counseling gesprekken leer je zelf tot een duurzame oplossing te komen voor je problemen.
Of lees meer over:
Wat is counseling?
Wat doet een counselor?
Waarom counseling?
Counselling: voor wie?
Verschil tussen coaching en counseling?
Tarieven
Wat is counseling?
Counseling is een laagdrempelige en oplossingsgerichte vorm van coaching. Dankzij gesprekken en oefeningen begeleidt je counselor je in het krijgen van nieuwe inzichten in je eigen handelen. Wat is de oorzaak van je problemen en gevoelens? Samen met je counselor werp je een kritische blik op je emoties, denkpatronen, overtuigingen en gedragingen. Zo krijg je terug grip op jouw omgeving en de situatie.
Wat doet een counselor?
Een counselor is opgeleid om stil te staan bij je levensknopen en samen met jou te werken aan pijnlijke, moeilijke of ongewenste situaties in je leven. Een veilige werkrelatie is hierbij onontbeerlijk! Tijdens verschillende counseling gesprekken kom je samen met je counselor tot nieuwe inzichten. Wat voel je? Waarom stel je bepaalde handelingen? Hoe kan je deze bijsturen? Je krijgt een heldere kijk op de situatie. Door jezelf beter te begrijpen, ben je in staat om efficiënter om te gaan met je problemen.
Counseling is naast praten ook pragmatisch. Je pakt je problemen aan en leert hoe je gelijkaardige problemen kan voorkomen. Hoe wil jij dat je toekomst eruit zal zien? Wat moet er veranderen om tot dat toekomstbeeld te komen? Wat maakt jou gelukkig? Je denkt na over wat je wilt bereiken en wat je ambities zijn.<
Een proces van verandering kan vaak moeilijk en langzaam gaan. Een doel voor ogen hebben, maakt dit vaak wat makkelijker. Je kan jezelf er op deze manier aan herinneren waarvoor je het doet. Doorheen het hele proces word je steeds vakkundig bijgestaan en gemotiveerd door je counselor.
Waarom counseling?
Je levenspad loopt niet steeds over rozen. Meestal lukt het je om hier mee om te gaan of kan je terecht bij iemand in je omgeving. Maar soms loop je vast, het beeld van jezelf vertroebelt, de situatie uitzichtloos ; je geraakt er alleen niet uit .
Praten met iemand die wat buiten je directe omgeving staat én die ervaring heeft in het omgaan met dergelijke levensknopen helpt!
Dankzij counseling worden deze patronen helder en ben je in staat de brug te slaan naar het heden. Welke handelingen zijn nu nodig om je probleem op te lossen en hoe kom je tot een gewenste situatie? Samen met je counselor vergroot je je inzicht in deze verschillende facetten.
Waarom kiezen voor counseling?
- Er wordt echt naar jou geluisterd
- Je krijgt meer inzicht in je gevoelens en problemen
- Je krijgt handvaten aangereikt om zelf oplossingen voor je problemen te vinden, zowel nu als in de toekomst
- Je kan vrijuit praten en je hart luchten in een veilige omgeving
- Er groeit wederzijds vertrouwen tussen jou en je counselor
- Je counselor is steeds discreet en respectvol
Counselling: voor wie?
Soms ervaar je door omstandigheden of door een bepaalde fase van je leven belemmeringen. Counseling biedt dan een klankbord om de belemmeringen die je ervaart te verkennen, en helpt je om deze een plek te geven of achter je te laten.
Enkele voorbeelden van bekommernissen die je samen met een counselor aan kan pakken, zijn:
- Relatieproblemen of problemen binnen je gezin
- Stress, burn-out of bore-out
- Een uitweg uit de sleur
- Onrustige of depressieve gevoelens
- Een laag zelfbeeld
- Onopgeloste levensvraagstukken
- Verslavingsproblemen
- Twijfels over je carrière of loopbaan
Counselling kan daarom, afhankelijk van je persoonlijke problemen en wensen, dicht aanleunen bij life coaching, loopbaancoaching, mental coaching, psychosociale begeleiding, enz.
Verschil tussen coaching en counseling?
Er zijn zeker gelijkenissen tussen coaching en counseling. Zo zal zowel een coach als een counselor het menselijke ontwikkelingsproces begeleiden, en daarbij aandacht hebben voor wat de ontwikkeling bevordert of net belemmert.
De achterliggende vorming en opleiding kan wel verschillen. Zo zijn er de 4 erkende stromingen in de psychotherapie (experiëntiële, psychoanalytische, gedrags- of systeembenadering). Die kunnen als kapstok gebruikt worden om te kijken vanuit welke hoek de counselor of coach werkt.
Counseling
Counseling focust eerder op het persoonsgerichte, de emoties en onderliggende patronen.
De counselor helpt je om stil te staan bij jezelf en je interne knopen. Het vergroten van inzicht in jezelf door het klankbord en feedback van de counselor helpt je om meer greep op je leven te krijgen en met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.
Coaching
Coaching focust eerder op het taakgerichte, op wat jij wilt en hoe je jouw doelen daadwerkelijk kan bereiken. Samen met je coach onderneem je actie om je ambities waar te maken. Door gebruik te maken van opdrachten en oefeningen zet je stappen in de juiste richting die je uit wilt. Bij coaching draait het vaak rond praktische doelen zoals het verbeteren van een studiemethode, het vinden van de juiste job, je carrière een duwtje in de rug geven, beter leren managen, enz.
Het verschil tussen coaching en counseling ligt dus vooral in het accent van de begeleiding.
Je vindt altijd een counselor of coach die bij je past bij jou in de buurt!
Tarieven
Hoeveel counseling kost hangt af van jouw persoonlijke behoeften en wensen, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject. Na een kennismakingsgesprek zal een counselor je een op jouw maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief counselingtraject zijn.
Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je counselor terecht. Ga samen met je counselor voor een oplossing!
Kijk ook op VindeenTherapeut.be voor meer counselors in je buurt.