Terug naar boven

Familieopstellingen

familieopstellingen

Wil je meer inzicht krijgen in je gevoelens en gedragingen? Voel je je vaak boos of neerslachtig zonder te weten waarom? Wil je de relatie met je gezin of bepaalde familieleden verbeteren? Dan kan coaching met familieopstellingen een oplossing zijn. Een systemisch coach helpt je met het vinden van antwoorden op je vragen.

Vind meteen een coach voor familieopstellingen

Of lees meer over:

Wat zijn familieopstellingen?

Hoe werkt een familieopstelling: uitleg

Voorbeelden van vragen

Familieopstellingen: voor wie?

Tarieven

Wat zijn familieopstellingen?

Familieopstellingen zijn een vorm van contextueel denken die je de onbewuste oorzaken achter je gedrag laat zien. De relatie tussen je huidige emoties en de patronen in je familie wordt kritisch bekeken. Wat is de invloed van je gezin? Hoe kunnen gebeurtenissen binnen je familie invloed hebben op je gedrag? Een systemisch coach gaat op zoek naar de onzichtbare onderstroom die er onbewust voor zorgt dat bepaalde dingen niet gaan zoals jij het wil.

Tijdens de familieopstelling boots je de posities binnen je gezin na door verschillende personen te positioneren ten opzichte van jezelf. Je mede-groepsleden kruipen als het ware in de andere persoon en ervaart zijn of haar realiteit. Familieopstellingen leveren nuttige informatie op waardoor je op een veilige manier kan kijken naar de invloeden van je familie.

Hoe werkt een familieopstelling: uitleg

In een familieopstelling breng je niet je eigen familie mee. Je werkt in een groep van mensen die je niet kent. Iedereen kan een representant zijn, een plaatsvervanger voor een bepaald familielid.

Als je met een probleem zit, ben jij de vraagsteller. Hierop wordt tijdens de opstelling een antwoord gezocht. De coach zal polsen naar je bijzonderheden in je familiegeschiedenis. Hebben jullie te maken gehad met een overlijden, abortus, oorlogsverleden, uitsluiting, enz.? Er wordt op dat moment niet dieper ingegaan op deze ervaringen. Het belangrijkste zijn de feiten.

Daarna mag je als vraagsteller de representanten kiezen voor je ouders, partner, kinderen, enz. En ook iemand die jouw plaats tijdelijk inneemt. Je geeft iedereen een plaats in de kamer of ruimte. De representanten vertellen wat ze voelen op basis van de plaats die ze gekregen hebben. Omdat alle families hetzelfde systeem hebben, is het eenvoudig om voor elkaar te gaan invoelen. Vaak voelen representanten beter aan wat er werkelijk speelt. Ze lossen de blinde vlekken op die je zelf niet ziet of onbewust niet wil zien.

Naast het invoelen door de representanten kan de begeleider ook vragen om van plaats te veranderen of zaken uit te spreken naar elkaar. Hierdoor kunnen de patronen in je familie subtiel verschuiven of kan de sfeer anders aanvoelen.

Op het einde van de opstelling neem je als vraagsteller je eigen positie in zodat je ook als actief participant de veranderingen kan ervaren.

Daarnaast zijn er nog andere vormen van familieopstellingen mogelijk, zoals individuele familieopstellingen (1 op 1), opstellingen in de natuur, tafelopstellingen, online opstellingen, enz. Je coach voor familieopstellingen geeft je graag meer informatie over de mogelijkheden.

Voorbeelden van vragen

Enkele voorbeelden van mogelijke vragen die je tijdens een familieopstelling zou kunnen stellen, zijn:

  • Waarom lukt het niet om mijn eigen plek te vinden in het leven?
  • Waarom voel ik me boos of verdrietig tijdens contact met mijn familie?
  • Waarom voel ik me vaak eenzaam?
  • Waarom lukt het mij niet om een diepe relatie met de mensen om me heen aan te gaan?

Tijdens de familieopstellingen kunnen allerlei onderwerpen aan bod komen. Is het taboe om binnen je familie te praten over de uitsluiting van een bepaald familielid? Mag je niet rouwen om het verlies van iemand? Wordt je leven overheerst door geweld, seksueel of emotioneel misbruik?

De gebeurtenissen binnen je familie hebben een invloed op je dagelijks functioneren. Soms kunnen er emotionele verstrikkingen ontstaan. Dankzij een familieopstelling kan je stap voor stap uit de verstrikking loskomen en beginnen herstellen.

Familieopstellingen: voor wie?

Familieopstellingen zijn er voor iedereen die vastloopt in een terugkerend thema of patroon. Je wil weten waarom je niet vooruit kan met je leven en bent klaar voor een verandering.

Herken je jezelf in onderstaande stellingen? Dan kan coaching met familieopstellingen nuttig zijn.

  • Je voelt je vaak boos of neerslachtig en weet niet waarom
  • Je hebt het gevoel dat niemand je ziet staan
  • Je wil meer inzicht in de relatie met je partner
  • Je wil de relatie met bepaalde familieleden verbeteren
  • Je gelooft niet in jezelf
  • Je voelt je schuldig maar weet niet waarom
  • Je hebt last van bindingsangst of verlatingsangst
  • Je hebt last van een burn-out
  • Je hebt een verslaving
  • Je hebt lichamelijke klachten zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak

Heb je problemen op de werkvloer of binnen je organisatie? Dan kan coaching met organisatieopstellingen je zeker helpen.

Tarieven

Het deelnemen aan een familieopstelling is soms afhankelijk van je rol. Participeer je als vraagsteller om je eigen familiepatronen te bekijken, dan betaal je vaak het volledige tarief. Neem je enkel deel als representant, zonder je eigen verhaal te delen, betaal je vaak een voordelig tarief.

Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je coach terecht.

Kijk ook op VindeenTherapeut.be voor meer familieopstellers in je buurt.