CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom: symptomen en coaching bij CVS
Heb je te maken met langdurige vermoeidheid? Last van spierpijn of gewrichtspijn? Dan heb je misschien wel te maken met CVS of het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een CVS coach ondersteunt je waar nodig en helpt je om je lichamelijk weerstand terug op te bouwen!
Vind meteen een coach voor CVS
Of lees meer over:
Wat is CVS?
Oorzaak van CVS
Chronisch vermoeidheidssyndroom: symptomen
Test: heb ik CVS?
CVS of fibromyalgie
CVS en werken
Behandeling CVS
Wat is CVS?
CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom is de benaming voor ernstige vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid houdt al minstens zes maanden aan en rust nemen biedt geen oplossing. Verder is er geen aanwijsbare verklaring voor de vermoeidheidsklachten.
CVS is een onderdeel van een complexer geheel. Het verloop van de ziekte is heel wisselend en varieert sterk van persoon tot persoon.
De manier waarop je met chronische vermoeidheid omgaat, heeft een effect op het verloop ervan.
Oorzaak van CVS
Het chronisch vermoeidheidssyndroom heeft geen aanwijsbare oorzaak. Het onderzoek naar CVS is in volle ontwikkeling. Sommige artsen vermoeden dat CVS louter een lichamelijke oorzaak heeft terwijl anderen geloven dat verschillende psychosociale variabelen mee aan de oorsprong liggen.
Hoewel er nog geen wetenschappelijk uitsluitsel is, lijken volgende factoren een verhoogde kans op langdurige vermoeidheid te geven:
- Een traumatische ervaring in het verleden
- Psychische problemen
- Een overactieve levensstijl waarbij de eigen grenzen vaak overschreden worden
- Een langdurige blootstelling aan stress
- Een perfectionistische persoonlijkheid
CVS kan ook de oorzaak zijn van een combinatie van verschillende elementen, zoals het ziektebeeld, de erfelijke aanleg, omgevingsfactoren en een mogelijke infectie.
Chronisch vermoeidheidssyndroom: symptomen
Bij CVS verstoort de langdurige vermoeidheid het dagelijks functioneren. Je persoonlijke vaardigheden en sociale contacten kunnen hieronder komen te lijden. Verder gaat CVS meestal gepaard met andere lichamelijke klachten. Een diagnose is dan ook niet altijd eenvoudig te stellen.
Enkele symptomen van CVS zijn:
- Langdurige periodes van allesoverheersende vermoeidheid
- Slapen biedt geen oplossing voor de vermoeidheid
- Krachteloosheid in de spieren
- Lange herstelperiode na een inspanning
- Spierpijn en gewrichtspijn
- Hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen
- Weinig weerstand tegen stress
- Schommelingen in de bloeddruk
- Misselijkheid en darmproblemen
- Vaak moeten plassen
- Overgevoeligheid voor licht, geluid en geur
- Keelpijn
CVS treft niet iedereen op dezelfde manier. De klachten daarom kunnen sterk wisselen van persoon tot persoon.
Zelftest: heb ik CVS?
Herken je jezelf in de meeste van onderstaande stellingen? Dan is het mogelijk dat je aan CVS lijdt. Een arts of CVS coach kan je hierover uitsluitsel geven.
- Ik voel me uitgeput
- Ik heb al langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
- Er is geen lichamelijke oorzaak voor deze vermoeidheid
- Ik functioneer minder goed op het werk en in mijn privéleven
- Ik doe geen grote inspanningen die de oorzaak kunnen zijn van de vermoeidheid
- Mijn klachten verbeteren niet door meer te rusten
- Ik word nooit uitgeslapen wakker
- Na een inspanning krijg ik soms griepachtige klachten
- Ik heb concentratieproblemen of geheugenklachten
- Ik heb vaak last van spierpijn, hoofdpijn of keelpijn
- Mijn gewrichten voelen pijnlijk aan
CVS en fibromyalgie
Omdat de klachten deels overlappen, worden CVS en fibromyalgie vaak met elkaar verward. De twee kunnen bovendien ook samen voorkomen. Zo kan je tegelijkertijd zowel CVS als fibromyalgie hebben. Maar wat is nu net het verschil tussen CVS en fibromyalgie?
Het grote verschil is dat fibromyalgie vooral gepaard gaat met pijn en CVS met vermoeidheid. Typisch voor fibromyalgie zijn bewegingsklachten zoals chronische spierpijn en stijve spieren.
Het feit dat mensen met fibromyalgie vaak ook vermoeid zijn en mensen met CVS vaak lichamelijke klachten zoals spierpijn hebben, maakt de diagnose er niet eenvoudiger op. Het is dan ook aangeraden om hiervoor een arts of CVS coach te contacteren.
CVS en werken
CVS combineren met een fulltime job is niet altijd even evident. Inspanningen wegen veel zwaarder door en het is mogelijk dat je na een dag werken moet herstellen.
Werken is moeilijk maar niet onmogelijk. Een werkgever die de balans tussen je mogelijkheden en beperkingen snapt, helpt je al een heel eind op de goede weg. Probeer je inspanningen in het mate van het mogelijke te doseren.
Niet rusten, maar herstellen van inspanningen is de kern van het genezingsproces. Daarom is het goed om toch actief te blijven en bijvoorbeeld zeker te proberen om deeltijds te werken. Een passieve situatie bemoeilijkt het herstel namelijk alleen maar. Een loopbaancoach kan je uitstekend helpen bij de zoektocht naar een job die bij jou past.
Behandeling CVS
Net zoals er geen overeenstemming is over de oorzaken van CVS, zijn er ook verschillende visies op de behandeling ervan. Een CVS coach kan je via training helpen om geleidelijk je lichamelijke weerstand terug op te bouwen. Verder zal je coach je zoveel mogelijk begeleiden voor een zo goed mogelijk herstel. Dit met de nodige aandacht voor psychosociale aspecten.
Ook cognitieve gedragstherapie kan je helpen om op een andere manier tegen de problematiek aan te kijken.
De resultaten van een behandeling zijn wisselend. Wat voor één iemand werkt, werkt niet noodzakelijk ook bij iemand anders. Het belangrijkste is dan ook om een behandeling te kiezen waar jij je het best bij voelt.