Specialisaties - info en coaches
Hier vind je een beperkte omschrijving van wat een specialisatie kan inhouden. Deze verduidelijking is niet volledig. Voor meer informatie raden wij aan om u te informeren bij de coach.
A
ADHD
Laat meer zien van coach voor 'ADHD' - Vind een coach voor 'ADHD'ADHD of Attention Deficit/Hyperactivity Disorder
ADHD is een gedragsstoornis die gekenmerkt wordt door concentratietekort, impulsiviteit en hyperactiviteit. Dit is veel voorkomend gedrag, maar bij ADHD is het zodanig aanwezig dat het storend is voor het kind en/of de omgeving. Alle drie de symptomen kunnen afzonderlijk voorkomen of kunnen een combinatie vormen.
Verberg informatie over coach voor 'ADHD' - Vind een coach voor 'ADHD'Afslanken / afvallen
Laat meer zien van coach voor 'Afslanken / afvallen' - Vind een coach voor 'Afslanken / afvallen'Wil je enkele kilo’s vermageren voor je gezondheid of je looks? Lukt het maar niet om gewicht te verliezen? Dankzij een coach leer je succesvol afvallen, met oog voor gezonde voeding en een gezonde levensstijl.
Vind meteen een coach om af te vallen
Of lees meer over:
Een coach om gewicht te verliezen
Afvallen zonder dieet
Een coach om gewicht te verliezen
Wil je graag je overgewicht aanpakken? Of enkele kilo’s vermageren? Het liefst wil je natuurlijk een blijvend resultaat.
Een coach kan je helpen om je obstakels te overwinnen. Je krijgt handige tips om af te vallen, wordt deskundig begeleid en gemotiveerd. Om gewicht te verliezen hoef je meestal niet minder te gaan eten, maar wel gezonder. Een voedingsconsulent of diëtist kan je uitstekend helpen om een verantwoord eetschema op te stellen.
Verder helpt ook een personal trainer je graag verder. Dankzij een fittere levensstijl verlies je op een aangename manier gewicht. Samen met je coach ga je op zoek naar een leuke sport. Dit kan lopen, wandelen, fietsen, fitness, voetballen, dansen of zelfs pilates zijn. Er is ongetwijfeld een sport die perfect bij jou past. Ook het psychologisch word je door je coach bijgestaan. Je leert om zelf bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen voor je levensstijl.
Ook wanneer je je streefgewicht bereikt hebt, kan een coach je blijven begeleiden. Zo houd je het makkelijk vol tot je klaar bent om je nieuwe levensstijl zelfstandig verder te zetten!
Afvallen zonder dieet
Meestal hoef je om gewicht te verliezen niet te starten met zware diëten. Een aanpassing in je huidige levensstijl is meestal voldoende. Misschien ben je je zelfs al bewust van je werkpunten. Persoonlijke begeleiding door een coach kan je zo net dat extra duwtje in de rug geven dat je nodig had.
Je krijgt deskundig advies waardoor je meteen aan de slag kan om je streefgewicht te bereiken. Hoeveel suikers zitten er in muesli? Met welke sport verbrand je de meeste calorieën? En hoe blijf je je nieuwe eetpatroon en bewegingsvoornemens het makkelijkst volhouden? Goede raad is goud waard!
Een coach helpt je bovendien ook wanneer het wat tegenzit. Heb je een mindere dag? Dat is niet erg! Het belangrijkste is dat je er daarna terug in gelooft. Een goede motivator helpt je om door te zetten, ook wanneer je het zelf liever op wil geven.
Het doel? Bewust je levensstijl aanpassen op een manier die absoluut voor jou haalbaar is, zodat je niet levenslang moet diëten of opnieuw beginnen met afslanken.
Afvallen onder hypnose
Ook hypnotherapie kan een hulp zijn bij afslanken. Je onderbewustzijn is veel krachtiger dan je zelf vermoedt. Een hypnotherapiesessie kan je bijvoorbeeld helpen stoppen met emotioneel te snoepen. De onderliggende gedachtestromen die hierbij aan de basis liggen, worden door de hypnotherapeut onder handen genomen. Waarom voel je de drang om te snoepen op bepaalde momenten? Wat is de oorzaak van je huidige eetgedrag?
Door nieuwe denkpatronen omtrent een gezondere levensstijl aan te leren, hou je je goede voornemens makkelijker vol. Je stopt met eten puur omdat je gestrest, onzeker of verdrietig bent. Zo helpt hypnose om ongezonde en suikervrije voeding sneller links te laten liggen.
Afslanken doe je zo: tips
Natuurlijk kan je ook zelf aan de slag gaan om gezonder te leven. Enkele praktische tips om te vermageren zijn:
Eet bewuster:
In onze huidige maatschappij hebben we de neiging om snel en onbezonnen te eten. Schep de volgende maaltijd bewuster het eten op je bord en neem je tijd om te kauwen en volop te genieten van je ontbijt, lunch of diner.
Eet wat je lekker vindt:
Waar de meeste diëten gedoemd zijn om te falen? Het idee dat je geen lekkere dingen meer mag eten. Een voedingsconsulent kan je helpen om een voedingspatroon samen te stellen met de dingen die jij graag eet. Zo hou je jouw gezondere levensstijl veel makkelijker vol.
Maak je lunch op voorhand klaar:
Hierdoor kom je niet in de verleiding om ’s middags nog snel een broodje of iets ongezonds te gaan halen. Je hebt bewust nagedacht over je maaltijd en moet niet snel nog iets in elkaar flansen.
Eet vezels en eiwitten:
Door vezelrijke voeding te eten, heb je sneller een voldaan gevoel. Bewerkte voeding zoals snoep en koeken bevatten meestal weinig vezels en eiwitten. Hierdoor ben je minder verzadigd na het eten van een koek dan na het eten van aardappelen bijvoorbeeld.
Let op wat je drinkt:
Frisdrank bevat zoveel suiker dat het inruilen van je favoriete drankje voor water meteen al een hoop kan schelen op de weegschaal. Let ook op met suikervrije frisdranken en lightproducten die een vals gevoel van gezonde drank geven. Water of thee blijft nog altijd de beste optie!
Laat ruimte voor een kleine zonde:
Ben je aan het diëten? Kies dan zeker voor een dieet zonder al te veel restricties. Door flexibel te zijn, geef je jezelf de ruimte om eens te zondigen. Bij strenge diëten heb je na die ene keer dat je over de schreef bent gegaan, al het gevoel dat je gefaald hebt. Door speling te houden vermijdt je ook dat je in een zwak moment meteen een hele zak chips opeet.
Start de dag met een ontbijt:
Het ontbijt blijft de belangrijkste maaltijd van de dag! Het brengt je metabolisme op gang en door te kiezen voor een vezelrijk ontbijt met voldoende eiwitten start je de dag vol energie.
Water voor een maaltijd:
Soms verwart ons lichaam honger met dorst. Drink voor je aan die maaltijd begint dus altijd eerst een glas water. Bovendien zorgt dit ook voor een voller gevoel waardoor je een minder grote portie zal willen eten.
Slaap voldoende:
Een tekort aan slaap doet ons snakken naar suikerrijke voeding. Door voldoende uren nachtrust te krijgen, grijp je minder snel terug naar ongezonde snacks.
En kan je toch nog wat extra tips of motivatie gebruiken? Dan helpt een coach je graag verder!
Verberg informatie over coach voor 'Afslanken / afvallen' - Vind een coach voor 'Afslanken / afvallen'Agressiebeheersing
Vind een coach voor 'Agressiebeheersing'Angst
Laat meer zien van coach voor 'Angst' - Vind een coach voor 'Angst'
Angst kan je dagelijkse leven sterk beïnvloeden. Maar wat is angst nu net? Wat is het verschil tussen een dosis gezonde angst en een angststoornis? En hoe kan je jouw angsten overwinnen? Pak samen met je coach vandaag nog je angsten aan!
Vind meteen een coach voor angst
Of lees meer over:
Wanneer heb je een angststoornis?
Angst voor corona
Wat is angst?
Angst is een natuurlijke reactie op dreigend gevaar. Het is een belangrijke emotie om te overleven. Je lichaam komt in een staat van paraatheid en bereidt zich voor om te vechten of te vluchten. Enkele symptomen van angst zijn een snellere hartslag, een stijgende bloeddruk, opgespannen spieren, transpiratie en een snelle ademhaling. Plotse en hevige angst noemen we paniek. Angst of paniek is meestal van korte duur. Het verdwijnt vanzelf wanneer de gevaarlijke situatie voorbij is.
Dankzij angst vermijden we gevaarlijke situaties. Het gevaar kan van buitenaf komen, bijvoorbeeld een bosbrand, of vanuit jezelf, bij faalangst bijvoorbeeld. Wanneer angst regelmatig terugkomt, hevig is en niet in verhouding met datgene waar je bang voor bent, is er sprake van angstklachten.
Gevolgen van angst
Stress ligt aan de basis van angst. Het is een vorm van onveiligheid die je ervaart en die heel wat lichamelijke en psychische klachten met zich meebrengt. Enkele gevolgen van angst zijn:
- Oppervlakkig ademen en hyperventilatie
- Verteringsproblemen
- Een hoge bloeddruk
- Rug- en nekklachten
- Hoofdpijn
- Paniekaanvallen
Ook prestatiedruk en perfectionisme zijn gelinkt aan angst. De natuurlijke beschermingsfunctie van angst vervaagt en je probeert datgene dat je angst aanjaagt zoveel mogelijk te vermijden.
Wanneer heb je een angststoornis?
Soms kan angst verlammend werken. Je weet niet hoe je je angst kan beheersen waardoor het je gedrag en gewaarwordingen beïnvloedt. De angst is hevig en staat niet in verhouding tot datgene waar je bang voor bent. Je kan bepaalde situaties gaan vermijden om niet met je angst te worden geconfronteerd. Belemmert jouw angst je in je dagelijks leven? Een coach kan vaststellen of je een angststoornis hebt en hoe je jouw angst kan overwinnen.
Angst komt voor in veel verschillende soorten. Zo kan je bijvoorbeeld angstig zijn:
- Om te falen = faalangst
- In de omgeving van mensen = sociale angst
- Voor specifieke situaties, plaatsen, dieren, enz. = een fobie
- Met heel heftige en plotse pieken = paniekaanval
Veel mensen denken ten onrechte dat ze als enige ergens bang voor zijn. Een groot deel van de bevolking krijgt in zijn of haar leven echter te maken met een bepaald angststoornis. Hierover praten kan voor jezelf en anderen een opluchting zijn.
Overwinnen van angst
De eerste stap is vaak het onder ogen zien van je angst en erkennen dat ze er is. Door over je angsten te praten, krijg je opnieuw vat op je leven. Samen met een coach ontdek je de oorzaken van je angst en leer je methodes aan om je angst te overwinnen.
Door de stap naar coaching te zetten, haal je een deel van de lading af en krijg je ruimte om objectief naar je angst te kijken. Hierdoor vergroot de kans om je angst los te laten. Je ruilt onmacht in voor zeggenschap. Contacteer een coach voor hulp bij angst.
Tips bij angst
- Blijf rustig ademen. Probeer te ademen vanuit je buik en neem rustige diepe teugen, dit verzacht de angst.
- Maak geen keuzes op het moment dat je angstig bent. De kans is groot dat je hiervan later spijt krijgt. Wacht tot een rustig moment om de situatie te overzien.
- Vermijden heeft vaak een tegenovergesteld effect. Het vergroot je angst en zet je erin vast.
- Richt je op het positieve: in plaats van de worst-case-scenario vast te houden, bedenk hoe je wél wil dat het is. Vaak is dat niet eens zo onmogelijk.
- Humor werkt angst-reducerend.
- Fysiek contact helpt je ontspannen. Een knuffel, een aanraking of gewoon dicht in de buurt zijn van iemand waarbij je je goed voelt werkt geruststellend. Vraag hier gerust naar.
- Praat erover met iemand die je vertrouwt.
Angst voor corona
Heb je angst door de coronamaatregelen? Ben je bang om besmet te geraken door het coronavirus, om iemand te verliezen of om eenzaam te zijn? Of voel je je om een andere reden angstig zoals financiële angst of gezinsdruk? Dan kan specifieke coaching bij angst voor corona een grote hulp zijn.
Angst voor terrorisme
Na de bomaanslagen in Parijs, Brussel en Zaventem zijn veel mensen bang voor terrorisme en aanslagen. Je bent niet alleen. Terrorisme betekent letterlijk ‘angst zaaien’ en het kan je zeker een gevoel van onzekerheid of onveiligheid geven. Indien deze angst je belemmert in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld om drukke plaatsen te bezoeken of de metro te nemen, is het goed om hierover te praten met een coach. Samen zorg je ervoor dat je angst niet de bovenhand krijgt.
Verwerken van trauma’s
Maakte je een terroristische aanslag of andere gruweldaden van dichtbij mee? Dan is de kans groot dat je daar een trauma aan overgehouden hebt. Er kan een angst ontstaan om nog gebruik te maken van de metro, treinen, vliegtuigen of om samen te komen op een drukbezochte plaats met grote groepen mensen. Voor het verwerken van een trauma kan het raadzaam zijn om een traumacoach te contacteren.
Bang voor IS
Door de aanslagen die in het nieuws komen, verhoogt de angst voor IS en de Islam, moslims en buitenlanders in het algemeen. Coaching kan je helpen om je te leren inzien welke angsten gegrond zijn en welke niet. En hoe je met jouw angsten om kan gaan.
Laat angst je dagelijks leven niet bepalen. Pak samen met een coach je leven opnieuw in handen.
Verberg informatie over coach voor 'Angst' - Vind een coach voor 'Angst'Angst - Fobieën
Laat meer zien van coach voor 'Angst en fobieën' - Vind een coach voor 'Angst en fobieën'Heb je schrik voor een specifieke situatie, een bepaald voorwerp of dier? Dan heb je misschien te maken met een fobie. Welke soorten fobieën zijn er? En welke behandeling is er? Een coach voor fobieën helpt je van je angst af!
Vind meteen een coach voor fobieën
Of lees meer over:
Wat is een fobie: betekenis
Soorten fobieën
Behandeling van een fobie
Wat is een fobie: betekenis
Angst is een normale reactie op een gevaarlijke situatie. Is je angst echter niet in verhouding met de mogelijke bedreiging? Dan is er sprake van een irreële angst. Heb je het gevoel dat je angst je dagelijkse leven beïnvloedt? Dan kan dit wijzen op een angststoornis.
Er zijn verschillende soorten angsten zoals een fobie, sociale angst, paniekaanvallen, enz. Een fobie is een angst voor een bepaalde situatie, voorwerpen, plaatsen of dieren. Meestal probeer je datgene waar je schrik voor hebt te vermijden. Ook als je je bewust bent dat je angst eigenlijk irreëel is.
Coaching kan je helpen om je angst onder ogen te komen. Dankzij de juiste behandeling leer je stap voor stap je fobie te overwinnen.
Soorten fobieën
Er zijn verschillende soorten fobieën. Meestal wordt een onderscheid gemaakt tussen een sociale fobie, agorafobie en een fobie voor specifieke zaken. Voor elke mogelijke situatie of voorwerp bestaat er een fobie. De meest voorkomende fobieën zijn:
Een fobie voor dieren:
- Arachnofobie: angst voor spinnen
- Ornithofobie: angst voor vogels waaronder duiven, kippen, eenden, enz.
- Kynofobie: angst voor honden
- Ailurofobie: angst voor katten
- Ofidiofobie: angst voor slangen
Een fobie voor bepaalde situaties:
- Agorafobie: angst voor grote, open ruimtes
- Claustrofobie: angst voor kleine ruimtes
- Hoogtevrees
- Emetofobie: angst voor overgeven
- Aerofobie: vliegangst
- Hypochondrie: angst om ziek te worden
- Plasangst
- Necrofobie: angst voor de dood
- Agateofobie: angst om gek te worden
Een fobie voor bepaalde dingen:
- Brontofobie: angst voor onweer
- Belonefobie: angst voor naalden
- Smetvrees: angst voor bacteriën
- Hematofobie: angst voor bloed
- Coulrofobie: angst voor clowns
- Androfobie: angst voor mannen
- Venustrafobie: angst voor vrouwen
Herken je jezelf in één van bovenstaande fobieën of heb je net ergens anders schrik voor? Een coach helpt je graag van je angst af.
Behandeling van een fobie
Een fobie heeft meestal een psychische of emotionele oorzaak. De eerste stap naar het overwinnen van je angst is erover te praten.
Een coach biedt een luisterend oor en gaat samen met jou op zoek naar de oorzaken van je angst. Hoe is de fobie ontstaan? Welke factoren spelen een rol? Via verschillende technieken leer je beter om te gaan met je angst. Stap voor stap ontdek je hoe je jouw fobie kan overwinnen.
Na het coachingstraject voel je je bevrijd en kan je volop genieten van het leven zonder rekening te moeten houden met je angst.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om anders te kijken naar wat jou zo bang maakt. Door jezelf bloot te stellen aan je angst verander je langzaamaan je gedrag.
Bij een sociale fobie of agorafobie kan assertiviteitstraining nuttig zijn. Je voelt je zelfverzekerder en leert opkomen voor jezelf.
Relaxatiecoaching en mindfulness helpen je tot rust te komen. Ze werken angstremmend en ontspannend.
Medicatie tegen een fobie kan doeltreffend zijn om de symptomen af te remmen. Omdat medicijnen niet de dieperliggende oorzaken van je angst aanpakken, zijn andere behandelingen zoals coaching of therapie beter geschikt.
Verberg informatie over coach voor 'Angst en fobieën' - Vind een coach voor 'Angst en fobieën'Angst - Paniekaanvallen
Laat meer zien van coach voor paniekaanvallen - Vind een coach voor paniekaanvallenVoel je op sommige momenten hevige spanning of angst? Mogelijk heb je last van paniekaanvallen. Maar wat is een paniekaanval eigenlijk? Wat zijn de symptomen bij een paniekaanval, en wat is een mogelijke coachingsbehandeling voor paniekaanvallen?
Vind een coach voor paniekaanvallen
Of lees meer over:
Wat is angst?
Wat is een paniekaanval?
Oorzaken
Behandeling
Symptomen
Wat is angst?
Angst is een natuurlijk reactie op mogelijk gevaar. Het werkt als een alarmsignaal wat je in staat brengt te vluchten of te vechten. Wanneer de angst groter wordt dan het objectieve gevaar wordt dit een irrationele angst. Irreële angsten kunnen zodanig je leven beïnvloeden dat het je dagelijks functioneren verstoord. Hierbij kan je spreken van angststoornissen. Paniekaanvallen wordt gezien als een aparte angststoornis, maar alle andere angststoornissen (sociale angst, fobieën, GAS) gaan vaak gepaard met paniekaanvallen.
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een korte, bijzonder intense ervaring van angstgevoelens of lichamelijke spanning. Deze reactie overvalt je veelal en kan enkele minuten tot een uur duren. Meestal wordt eerst de lichamelijke reactie ervaren, zonder rationeel bewust te zijn van de angst die erachter zit.
Tijdens de paniekaanval heeft men vaak het gevoel dat men gek wordt, dat men de controle verliezen gaat of dat men dood gaat. Lees hierover meer bij de symptomen van een paniekaanval.
Bij meerdere paniekaanvallen ontstaat er vaak een vicieuze cirkel. Angst voor een aanval wakkert de angst aan, waardoor er effectief een angstaanval komt. Deze bevestiging zet het patroon verder, waardoor veelal vermijding tot stand komt.
Paniekaanvallen komen voor in dagdagelijkse situaties zoals op straat komen, in de winkel, op de bus of trein, samen eten met mensen, in grote massa's,...) of in situaties met gevaar of stress (verkeer, vliegtuig, te hoge werkdruk,...).
Oorzaken van paniekaanvallen
De oorzaak van een paniekstoornis kan worden gezocht in diverse sociale, lichamelijke en psychische eigenschappen. Paniekaanvallen kunnen ook gelinkt zijn aan specifieke gebeurtenissen, plaatsen of zaken. Er is een storende prikkel in die context, waarbij emoties zich omvormen tot een paniekaanval.
Vaak hebben angstaanvallen een basis van sociale angst, waarbij angst voor afkeuring of oordelen centraal staan. Net daardoor komen paniekaanvallen meer voor buitenshuis en kan er agorafobie (de angst voor drukke of openbare plaatsen) ontwikkelt worden.
Een paniekstoornis kan ook op zichzelf bestaan. In dat geval is de angst niet veroorzaakt door bijvoorbeeld traumatische ervaringen of fobische angst voor bepaalde dieren, situaties e.a. Een onderliggende oorzaak zorgt voor spanning die uitgroeit tot angst. Dit kan ongemerkt binnensluipen zonder dat je dit goed en wel beseft.
Hoe onduidelijk de oorzaak ook is, het blijft een signaal van je lichaam dat er iets niet klopt.
Paniekaanval: behandeling
Gezien angstaanvallen veelal een grote invloed op je leven hebben, is het raadzaam een duurzame behandeling te zoeken om paniekaanvallen te overwinnen. Het angstsignaal heeft altijd een reden en via coaching kan je deze reden aanpakken.
Coaching
Coaching helpt je in het vinden van methodes voor het omgaan met angst. Samen met de coach ga je op zoek naar de prikkel die de angst opwekt en de patronen die hier ondertussen aan vast zitten. Je kan werken rond huidige thema’s, maar ook het verleden kan een rol spelen.
Hierdoor zal je na enkele sessies minder last hebben van paniekaanvallen, ze zullen minder frequent voorkomen en minder intens zijn. Na de coaching zal je in staat zijn om met een paniekaanval om te gaan en een aanval te voorkomen doordat je er geen angst meer voor hebt. Je zal opnieuw op een ontspannen manier weer naar jouw werk kunnen gaan, deelnemen aan sociale activiteiten en van het leven kunnen genieten.
Coaching in het algemeen kan baat hebben bij angst, maar ook lichaamsgerichte coaching of energetische coaching kan helpen. Ook gedragscoaching wordt soms aangeraden voor het aanpakken van angst. Belangrijk is dat je een coachingsvorm en een coach kiest waar jij je goed bij voelt.
Relaxatie en ademcoaching kan voor extra kalmte en stabiliteit zorgen, waardoor angstgevoelens minder snel de kop opsteken en je eenvoudiger opnieuw rustig kan worden wanneer de angst toeslaat.
Medicatie
Medicatie kan helpen bij het onderdrukken van de symptomen van een paniekaanval. Omdat het probleem op zich niet wordt aangepakt, raden we in eerste instantie een coaching behandeling aan. Medicatie kan wel een ondersteunende rol spelen in combinatie met coaching.
Symptomen paniekaanval
Er zijn een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij een paniekaanval. Een typische paniekaanval zal dan ook minstens enkele van de volgende kenmerken hebben:
- Kortademigheid of zelfs hyperventilatie
- Druk op de borst
- Hartkloppingen of een fel verhoogde hartslag
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Gevoelloosheid of net tintelingen
- Zweten
- Trillen of beven
- Hogere alertheid
- Moeilijk kunnen concentreren op iets anders
- Gevoeligheid voor prikkels (licht, geluid, temperatuur, beweging,…)
- Het idee te gaan flauwvallen of overgeven
- Angst voor controleverlies
Bij vaak terugkomende paniekaanvallen
- Vermijding
- Angst voor een aanval
- Hogere spierspanning
- Bang om gek te worden of dood te gaan
- Slaapproblemen
- Spanning in je buik
- Vermoeidheid
De symptomen kunnen erg hevig zijn en zijn doorgaans lichamelijk van aard. Daarom heeft men vaak het gevoel dat er iets ernstigs aan de hand is. Veelal zijn de lichamelijke reacties niet schadelijk.
Denk je last te hebben van paniekaanvallen?
Neem dan contact op met een coach voor de behandeling van paniekaanvallen.
Lees hier meer over andere angst voor terreuraanslagen of angsten in het algemeen.
Verberg informatie over coach voor paniekaanvallen - Vind een coach voor paniekaanvallenAngst - Sociale angsten
Laat meer zien van coach voor 'Angst - sociale angst' - Vind een coach voor 'Angst - sociale angst'Angst kan grote invloed hebben op je leven en de relaties die je aangaat. Maar wat is angst eigenlijk, en wat zijn precies de kenmerken van sociale angst? Hoe kan je leren omgaan met angst en je sociale angst overwinnen?
Vind onmiddellijk een coach voor de behandeling van sociale angst.
Of lees meer over:
Wat is angst?
Wat is sociale angst?
Angst overwinnen: behandeling sociale angst
Angst bij kinderen
Kenmerken sociale angst
Tips
Wat is angst?
Angst is het gevoel dat je ervaart wanneer je je bedreigd voelt. Net als pijn en stress is het een signaal dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Daarbij wordt ook je lichaam alert: je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt, je pupillen verwijden en bloed verzamelt zich in de buurt van je vitale organen. Angst is dus een normale reactie van het lichaam. Lees hier meer over angsten in het algemeen.
Angststoornis
Er is echter iets mis als je dat angstige gevoel ook ervaart zonder dat daarvoor een reële aanleiding is, of zonder dat hetgeen jou angst inboezemt ook echt gevaarlijk is. In dat geval heb je te maken met irrationele angst. Van zodra die irrationele angsten jou in je dagelijkse functioneren beginnen hinderen, heb je te maken met een angststoornis. Er zijn diverse angststoornissen. Zo zijn er fobieën, maar ook sociale angst en paniekaanvallen zijn veelvoorkomende problemen. Daarnaast valt ook de gegeneraliseerde angststoornis (GAS) onder angststoornissen en zijn een dwangstoornis en PTSS (post-traumatische stress-stoornis) ook gerelateerd.
Je angst overwinnen? Contacteer hier een coach voor angst coaching.
Wat is sociale angst?
Sociale angst of sociale fobie laat zich definiëren als de angst die mensen voelen in of voor contact met andere mensen. Je bent bang bekeken te worden, je bent bang de verkeerde dingen te zeggen of kritiek te krijgen, je bent bang om te beginnen blozen, zweten, trillen, flauwvallen of overgeven. Uit angst gaan mensen sociale situaties vermijden, wat de angst op zich vaak verergert. Sommige mensen leiden hun leven daarom in isolement. Lees meer over de kenmerken van sociale angst.
Agorafobie of pleinvrees is de angst om op onveilige plaatsen te komen waar je niet meteen weg kan. Meestal zijn dit open ruimtes waar veel mensen kunnen komen, maar ook de angst om buitenshuis te komen (straatvrees) kan gerelateerd worden. Deze angsten kunnen een vorm zijn van sociale angst, hoewel deze eerder gelinkt worden met paniekaanvallen.
Angst overwinnen: behandeling sociale angst
Het lijkt misschien alsof je alleen bent met je angstprobleem. Een groot deel van de mensen kampt echter in zijn leven met een angststoornis. Sociale angst overwinnen doe je best met coaching begeleiding, al dan niet ondersteund met medicatie.
Angst coaching
De coach is iemand die je kan vertrouwen, die het beste in jou ziet en je niet zal veroordelen of bekritiseren voor jouw angsten. Het is belangrijk dat het klikt tussen jou en de coach, zodat jij je veilig voelt om over jouw angst te praten.
Een coaching behandeling van sociale angst is zinvol omdat coaching het probleem bij de oorzaak aanpakt en je leert hoe je anders kan omgaan met angst.
Via gesprek of oefeningen ga je op zoek naar wat jij nodig hebt om steviger in je schoenen te staan, neem je jouw gedachtepatronen onder de loep en leer je methodes om je goed te voelen in sociale situaties. Je zal ervaren dat je door de therapie meer en meer je open kan stellen in sociale situaties en geen schrik meer hebt voor afkeuring of kritiek van anderen. Je zal je meer ontspannen voelen bv bij het geven van presentaties en jezelf kunnen zijn bij ontmoeten van nieuwe mensen. Coaching kan je ook helpen om geen last meer te hebben van blozen, trillen en paniekaanvallen. Waardoor je opnieuw kan genieten van het leven en deel kan nemen aan alle sociale activiteiten van vrienden, familie en anderen.
Gedragscoaching wordt vaak aangeraden bij angst. Maar ook andere vormen van coaching (gestaltcoaching, integrale coaching,…) worden veel gebruikt.
Ook assertiviteitstraining, waarbij er wordt gewerkt aan je assertiviteit en zelfverzekerdheid in sociale situaties, kan nuttig zijn. Alsook relaxatie en ademcoaching waarbij leren ontspannen en omgaan met stress centraal staan.
Vind hier een coach voor de behandeling van angst.
Angstmedicatie
Angstmedicatie kan de symptomen afremmen en sociaal contact opnieuw mogelijk maken. Toch wordt de oorzaak niet aangepakt en zijn er risico’s aan verbonden. Ze staan soms zelfs het overwinnen van de angst in de weg. Coaching is een meer duurzame piste, die uiteraard wel kan worden ondersteund met medicatie. Vraag steeds raad aan je huisarts.
Angst bij kinderen
Angst bij kinderen is een onderdeel van de normale ontwikkeling. Zo leert het de wereld kennen en ermee omgaan.
Maar wanneer de angst te groot wordt, kan dit een zware belasting zijn voor zowel je kind als voor jezelf als ouder.
Ook sociale angst kan voorkomen bij kinderen. Dit uit zich door bv niet meer naar school willen, hoofdpijn, buikpijn, huilen, zenuwachtig zijn,…
In eerste instantie neem de angst ernstig en geef je kind de nodige ondersteuning. Samen kan je stap voor stap zoeken naar geruststelling.
Extra hulp kan je vragen aan een kindercoach voor angst.
Kenmerken sociale angst
Een (sociale) angst manifesteert zich zowel lichamelijk als mentaal.
Lichamelijke kenmerken
- Snellere of moeilijkere ademhaling
- Je krijgt het warm, gaat zweten
- Hogere hartslag (Hartkloppingen kunnen voorkomen)
- Gespannen spieren
- Duizeligheid
- Gevoel van misselijkheid
Mentaal en emotionele kenmerken
- Zenuwachtigheid
- Alertheid
- Het gevoel hebben dat je gezien wordt
- Angstdenken en piekeren
- Vermijden van sociale situaties (afspreken met mensen, op restaurant gaan, openbare toiletten, maar ook dagelijkse situaties zoals naar de winkel gaan, de bus of trein,…)
Tips bij angst
- Doe net waar je bang voor bent. De kans bestaat dat je angst voor afkeuring groter is dan dat het ook effectief gebeurt.
- Zie angstig worden niet als falen. Leer stap voor stap omgaan met de angst.
- Vraag als tussenstap een vriend als hulp. Vertel over je angst en ga samen sociale situaties aan. Dit is een veelgebruikte techniek.
- Erover praten lucht op. Net bij sociale angst is dat de grootste drempel. Eens je hierover bent kan de spanning eraf vallen.
- Gebruik geen alcohol of drugs. Dit kan de angst op termijn versterken.
- Methodes om de angst te doorstaan (zoals letten op je ademhaling, kijken naar 1 punt, een voorwerp in je hand nemen,…) helpen wanneer de angst groot is. Zet wel de stap naar duurzame verandering door coaching om het patroon te doorbreken.
Nog vragen?
Een coach voor sociale angst kan je meer info geven.
Een andere soort angst? Vind een coach voor angst.
Angst voor oorlog
Vind een coach voor 'Angst voor oorlog'Assertiviteitstraining
Vind een coach voor 'Assertiviteitstraining'Autisme (spectrumstoornis)
Laat meer zien van coach voor 'Autisme (spectrumstoornis)' - Vind een coach voor 'Autisme (spectrumstoornis)'Wil je autisme van binnenuit begrijpen? Heb je vragen over hoe je autisme kan herkennen? Of zoek je naar oplossingen voor dagelijkse problemen? Dan kan een auticoach je de optimale ondersteuning bieden!
Of lees meer over:
Wat is autisme?
Wat zijn de symptomen van autisme?
Welke vormen van autisme zijn er?
Autisme of HSP?
Wat kan een auticoach voor jou betekenen?
Wat is autisme?
Hoewel veel mensen wel al van autisme gehoord hebben, laat de stoornis zich niet makkelijk omschrijven. Autisme is er in verschillende gradaties en kan op verscheidene manieren tot uiting komen. Hierdoor spreekt men vaak over autisme spectrum stoornis, of kortweg ASS.
Bij autistische mensen werkt de informatieverwerking in de hersenen anders. Alles wat je ziet, hoort of ruikt, wordt op een andere manier verwerkt. Dit brengt enkele voor- en nadelen met zich mee. Hoewel mensen met autisme vaak moeite hebben met sociale contacten en met het overzicht te houden, zijn het ook harde werkers met het hart op de tong en oog voor detail.
Autisme is iets wat je niet aan de buitenkant waar kan nemen, maar wat wel een grote invloed op je leven uitoefent. Indien je op zoek bent naar oplossingen voor bepaalde problemen, helpt een autisme coach je hier graag bij.
Wat zijn de symptomen van autisme?
Nadat je geboren bent met autisme, blijft het je hele leven een rol spelen. Meestal duiken de autisme symptomen voor het eerst op rond de leeftijd van drie jaar.
Kinderen met autisme kunnen op heel uiteenlopende manieren symptomen van autisme vertonen, die heel mild of net heel ernstig kunnen zijn. Sommige kenmerken duiken steeds in mindere of sterkere mate op. Enkele van die vaak voorkomende symptomen zijn:
- Strubbelingen met het begrijpen van gebaren en gezichtsuitdrukkingen
- Moeilijkheden met sociale interactie
- Een gebrek aan verbeeldingskracht
- Moeilijkheden om zich aan te passen aan veranderingen
- Het steeds herhalen van een bepaalde lichaamsbeweging, bijv. zwaaien met een hand
- Helemaal opgaan in een bepaalde activiteit, zodat er nergens anders aandacht voor is
Autisme bij volwassenen kan lange tijd onopgemerkt blijven. Dit is mogelijk doordat ze in hun leven vooral in contact kwamen met mensen en situaties die pasten bij hun autisme of omdat ze zichzelf deze sociale regels hebben aangeleerd. Zo vallen de bovengenoemde autistische symptomen pas op wanneer er plots grote veranderingen in hun leven komen, zoals bijvoorbeeld op het werk. Of omdat ze zich de vraag beginnen stellen waarom ze steeds dezelfde terugkerende problemen ondervinden.
Natuurlijk kunnen symptomen van autisme in verschillende combinaties opduiken en zal iedereen wel een paar kenmerken van autisme bij zichzelf herkennen. Wanneer je twijfelt, kan een auticoach hier via een autisme test uitsluitsel over geven.
Welke vormen van autisme zijn er?
Hoewel coaches tegenwoordig bij autisme enkel nog van de overkoepelende term “autismespectrumstoornis” spreken, werden vroeger enkele verschillende soorten autisme onderscheiden. In het dagelijkse leven hoor je deze dan ook nog heel vaak voorbijkomen:
Klassiek autisme of autistische stoornis
Bij deze ernstige vorm van autisme duiken enkele kenmerkende problemen op, zoals moeite met communiceren met leeftijdsgenoten, agressie, hyperactiviteit en dwangmatig gedrag. Daarnaast kunnen personen met autisme slaapproblemen hebben of zich neerslachtig voelen. Ook epilepsie of een verstandelijke beperking kan voorkomen.
Syndroom van Asperger
Bij het syndroom van Asperger ziet men in de sociale contacten dezelfde symptomen terugkomen als bij klassiek autisme. Het verschil is dat deze vorm van autisme in het begin minder opvalt. Van vertraagde taalontwikkeling of een verstandelijke beperking is geen sprake. Mensen met Asperger hebben een normale of vaak zelfs hoge intelligentie.
Syndroom van Rett
Deze vorm van autisme komt bijna uitsluitend voor bij meisjes. Ze kennen 6 tot 18 maanden een normale ontwikkeling en pas daarna verliezen ze hun verworven taal- en handfuncties. Plots zullen ze specifieke handbewegingen beginnen maken die opduiken in combinatie met sociale en communicatieve stoornissen. Deze vorm van autisme heeft een genetische oorzaak.
Desintegratieve stoornis
Ook bij desintegratieve stoornis kennen kinderen eerst een normale ontwikkeling. Pas na minstens 2 jaar verliezen ze terug een groot deel van hun verworden vaardigheden en ontstaan er problemen die aan klassiek autisme doen denken. Deze vorm van autisme is net als het syndroom van Rett heel zeldzaam.
PDD-NOS ofwel Pervavise Developmental Disorder-Not Otherwise Specified
Deze term wordt gebruikt voor personen die sociale en communicatieve problemen ondervinden die lijken op klassiek autisme. Omdat de problemen minder uitgebreid zijn dan bij klassiek autisme, spreekt men in dit geval ook wel over “aan autisme verwante problematiek”.
Autisme of HSP?
Op het eerste zicht kan autisme makkelijk worden verward met HSP of hooggevoeligheid. Hoewel er zeker sprake is van enkele gelijkenissen, is er toch een groot verschil tussen autisme en hoogsensitiviteit. Bij HSP draait het net om hooggevoeligheid tegenover de emoties van anderen, terwijl dit bij autisme vaak afwezig zal zijn. De algemene prikkelgevoeligheid komt wel overeen.
Wat kan een auticoach voor jou betekenen?
Een auticoach ondersteunt en begeleidt zowel kinderen als volwassenen met autisme in hun dagelijkse leven. Samen kijken we hoe we dagelijkse problemen het best kunnen aanpakken. Ook broers of zusjes, ouders, kinderen of partners zijn altijd welkom bij de auticoach. Gezinscoaching kan in dit geval eveneens interessant zijn. Voor wie wil, is er bovendien coaching aan huis. Zo kunnen coaching sessies doorgaan in je eigen, vertrouwde omgeving.
Enkele zaken die tijdens een coaching sessie aan bod kunnen komen, zijn:
- Zoeken naar oplossingen voor problemen
- Werken aan sociale vaardigheden
- Omgaan met stress
- Verbeteren van het zelfbeeld
- Verminderen van angsten
- Verbeteren van relaties met anderen
- Verwerken van de diagnose
- …
Een begeleiding op maat zorgt ervoor dat autisme beter wordt begrepen. Zo kunnen we samen werken aan oplossingen. Vind vandaag nog jouw auticoach voor volwassenen of kinderen in je buurt!
Verberg informatie over coach voor 'Autisme (spectrumstoornis)' - Vind een coach voor 'Autisme (spectrumstoornis)'B
Beroepskeuze
Vind een coach voor 'Beroepskeuze'Bindingsangst
Laat meer zien van coach voor 'Bindingsangst' - Vind een coach voor 'Bindingsangst'Ben je bang om een diepe relatie aan te gaan? Zoek je uitvluchten wanneer iemand anders emotioneel te dicht bij je komt? Heb je het gevoel dat je partner je vrijheid in de weg staat? Dan heb je misschien bindingsangst. Een coach helpt je jouw bindingsangst te overwinnen.
Vind meteen een coach voor bindingsangst
Of lees meer over:
Wat is bindingsangst?
De symptomen van bindingsangst
Bindingsangst overwinnen
Bindingsangst of verlatingsangst?
Test: heb ik bindingsangst?
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst is de angst om jezelf te binden. Je probeert te voorkomen dat je een intieme relatie met iemand krijgt. Misschien heb je het gevoel dat een relatie te veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Of denk je dat je niet meer terug kan. Dit gevoel kan zo intens worden dat je de liefde geen kans wil geven.
Bindingsangst steekt meestal de kop op wanneer een relatie diepgaander wordt en een meer permanent karakter begint te krijgen. Het kan gebeuren wanneer je voor de eerste keer seks hebt met iemand, je besluit om samen te wonen, te trouwen, enz.
Je probeert het gevoel dat je voor altijd aan elkaar vastzit absoluut te vermijden. Voor de ene persoon duikt dit gevoel vrijwel meteen op, anderen voelen zich pas bedreigd na enkele jaren huwelijk. Bindingsangst ontstaat meestal uit angst om gekwetst te worden.
De symptomen van bindingsangst
Bindingsangst uit zich bij mannen en vrouwen vrijwel op dezelfde manier. Je wil een nieuwe partner maar slaagt er niet in om lang in een relatie te blijven. Je duwt de ander weg, ook als je van hem of haar houdt. Hierdoor creëer je een emotionele afstand.
Het liefst wil je zelf bepalen hoe de relatie verloopt. Je vindt het eng om toekomstplannen met je partner te maken. Hierdoor heb je in het verleden vooral korte relaties gehad.
Soms ben je je ook helemaal niet bewust van het feit dat je bindingsangst hebt. Je droomt van huisje, boompje, kindje maar loopt weg wanneer je relatie daadwerkelijk serieus wordt.
Bindingsangst overwinnen
Je kan bindingsangst overwinnen. Een coach kan je begeleiden om je angsten los te laten zodat je kan beginnen werken aan diepgaandere relaties met de mensen om je heen.
De oorzaken en diepliggende patronen van je bindingsangst worden onderzocht en behandeld. De coachingssessies vinden plaats op jouw tempo en je leert je stap voor stap meer openstellen voor liefde. Je ontdekt wat er nodig is om een aangename en veilige relatie te hebben.
Neem eenvoudig contact op met een coach voor bindingsangst bij jou in de buurt. Ook relatietherapie kan nuttig zijn, zeker als je samen met je partner aan je bindingsangst wil werken.
Bindingsangst of verlatingsangst?
Het is mogelijk om bindingsangst en verlatingsangst met elkaar te verwarren. Je voelt je in beide gevallen oncomfortabel in je relatie en bent bang om gekwetst te worden.
Het verschil situeert zich vooral op de manier waarop de angst zich uit. Bij bindingsangst vind je het eng om een betekenisvolle relatie met een ander aan te gaan. Je behoudt het liefst voldoende emotionele afstand.
Bij verlatingsangst ben je vooral bang om de ander te verliezen. Je wil zoveel mogelijk controle over je relatie en gedraagt je bijzonder afhankelijk van je partner. Het idee om alleen te zijn, bezorgt je kriebels.
Denk je dat je verlatingsangst hebt? Een coach voor verlatingsangst helpt je graag.
Test: heb ik bindingsangst?
Herken je jezelf in enkele van onderstaande stellingen? Dan heb je misschien bindingsangst.
- Ik ben het liefst op mezelf
- Ik vind het vervelend als mijn partner over de toekomst begint te praten
- Ik breng liever tijd met mijn vrienden door dan met mijn partner
- Ik vind mijn partner te aanhankelijk
- Seks hoeft niet romantisch te zijn
- Ik ontloop gesprekken over emoties
- Ik houd van mijn partner maar weet niet of het voor eeuwig is
- Ik heb schrik dat mijn partner mij gaat kwetsen
- Ik voel me onzeker bij diepe, emotionele gesprekken
- Enkel mensen die mij heel goed kennen weten wat ik voel
- Mijn relaties duren nooit heel lang
- Ik vind dat ik geen zwakte mag tonen
- Ik heb moeite met anderen te vertrouwen
- Ik gebruik soms humor als verdedigingsmiddel
- Ik heb vaak het gevoel dat ik eenzaam ben
- Het lukt mij niet om lang in dezelfde relatie te blijven
Coaching kan je helpen om je bindingsangst te overwinnen. Vind snel en eenvoudig een coach voor bindingsangst bij jou in de buurt!
Verberg informatie over coach voor 'Bindingsangst' - Vind een coach voor 'Bindingsangst'Boosheid
Vind een coach voor 'Boosheid'Bore-out
Laat meer zien van coach voor bore-out - Vind een coach voor bore-outBen je vermoeid? Voel je je mentaal en fysiek slecht? Heb je onvoldoende uitdagingen in je huidige job? Dan lijd je misschien wel aan een bore-out. Samen met een coach ga je op zoek naar de oorzaken van je bore-out en hoe je deze duurzaam kan oplossen.
Vind meteen een bore-out coach
Of lees meer over:
Wat is een bore-out?
Bore-out symptomen
Verschil tussen bore-out en burn-out
Bore-out test
Behandelen van een bore-out
Tips om een bore-out tegen te gaan
Wat is een bore-out?
Bij een bore-out word je tijdens je job onvoldoende geprikkeld om je grenzen te verleggen en jezelf verder te ontplooien. Een job zonder uitdagingen, een lage werkdruk en veel routinewerk zijn vaak de oorzaak van verveling op het werk. Hierdoor ga je minder goed in je vel zitten en kan je zelfvertrouwen een stevige deuk krijgen. Op termijn kan een bore-out zelfs uitgroeien tot een depressie.
Naast werksituaties liggen ook karaktereigenschappen deels aan de basis van een bore-out. Een laag zelfbeeld, zelfonderschatting en faalangst kunnen je vatbaarder maken. Ook als je veel prikkels nodig hebt of je sterk laat leiden door wat anderen verwachten, heb je een verhoogd risico op een bore-out.
Het kan bovendien zijn dat je je verveling op de werkvloer wil verbergen voor je collega’s, werkgevers of leidinggevenden. Dit doen alsof kan je geestelijk uitputten en je stress bezorgen.
Bore-out symptomen
Natuurlijk kan je je af en toe vervelen op je werk. Merk je echter dat je je in die mate verveelt dat je er moe en ongelukkig van wordt? Dat je niks meer gedaan krijgt? Dan heb je misschien wel te lijden onder een bore-out.
Enkele symptomen van een bore-out zijn:
- Je ergert je en kan weinig verdragen
- Je ervaart slaapproblemen en bent vermoeid
- Je hebt nergens zin in en voelt je lusteloos
- Je mijdt sociaal contact
- Je bent op zoek naar een uitdaging
- Je zelfbeeld verlaagt
- Je hebt een verminderde of net verhoogde eetlust
Stel je enkele van deze symptomen bij jezelf vast? Ga op kennismakingsgesprek bij een bore-out coach. Samen ga je op zoek naar de oorzaken van je bore-out en ontdek je hoe je terug meer plezier in je job krijgt.
Verschil tussen bore-out en burn-out
Voel je je depressief, ben je snel geïrriteerd of voel je je ontevreden over je huidige job? Dan denk je misschien wel aan een burn-out. Ook een bore-out kan echter aan de basis liggen van deze klachten. Hoe weet je of je met een bore-out of met een burn-out te kampen hebt? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee?
Het grootste verschil is dat een burn-out een gedragsziekte is terwijl een bore-out een omgevingsziekte is. Bij een bore-out is het de omgeving die de stress veroorzaakt. Een bore-out is daarom vaak makkelijker te behandelen dan een burn-out. Een gesprek met de werkgever of een nieuwe, uitdagende job kan de omgevingsfactoren wijzigen en zo een oplossing zijn voor de bore-out.
Ook de risicogroepen voor een bore-out zijn anders dan bij een burn-out. Mensen met een burn-out zijn vaak zelfzeker, perfectionistisch en durven zichzelf te overschatten. Hierdoor nemen ze te veel hooi op hun vork en belanden zo in stressvolle situaties.
Mensen met een bore-out hebben daarentegen vaker een laag zelfbeeld en onderschatten zichzelf. Doordat ze bang zijn om te falen, durven ze geen uitdagingen aan te gaan en accepteren ze de verveling die ze dagelijks moeten doorstaan. Deze verveling eist op termijn echter zijn tol: je voelt je moe en lusteloos en ervaart een schuldgevoel tegenover je werkgever die je elke maand je loon uitbetaalt. Hierdoor ga je je steeds onzekerder voelen.
Bore-out test
Herken je jezelf in een groot deel van onderstaande stellingen? Dan heb je misschien wel te maken met een bore-out.
- Je doet privézaken op het werk
- Je voelt je niet uitgedaagd
- Je verveelt je op je werk
- Soms doe je alsof je druk bezig bent
- Je voelt je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk, zelfs als je geen drukke dag hebt gehad
- Je bent ontevreden over je werk
- Je zou je taken sneller kunnen vervullen dan dat je nu doet
- Je hebt weinig interesse in je werk
- Je bent bang om van werk te veranderen uit angst om minder te verdienen
Behandelen van een bore-out
In samenspraak met je werkgever kan er gezocht worden naar een uitgebreider takenpakket, een uitdagender project of een ander werkpatroon. Lukt dit niet, dan kan een nieuwe job uitkomst bieden. Belangrijk hierbij is dat je jezelf niet meteen overbelast. Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt in je job. Zoek naar een functie die je prikkelt, stimuleert en enthousiast maakt!
Niet zeker waar je energie van krijgt of welke job nu echt bij jou past? Een loopbaancoach helpt je graag op de juiste weg. Ook een personal coach kan je helpen om de oorzaken van je bore-out aan te pakken. Dankzij coaching leer je de valkuilen van een bore-out kennen en leer je bijvoorbeeld werken aan een beter en realistischer zelfbeeld.
Tips om een bore-out tegen te gaan
Je kan alvast zelf enkele acties ondernemen om het risico op een bore-out te verkleinen.
- Blijf je werkgever om extra taken vragen: zelfs als je het werk niet interessant vindt, zorgt het bezig zijn ervoor dat je jezelf nuttig voelt en dat zo je eigenwaarde een boost krijgt.
- Stel deadlines voor je taken: door een deadline te stellen, zorg je ervoor dat je een overzicht krijgt van je werkzaamheden.
- Probeer werk en privé gescheiden te houden: focus je tijdens de werkuren vooral op je job en beperk surfen voor privédoeleinden tot je pauzes.
- Ontspan: neem je werk niet mee naar huis maar zorg in je vrije tijd voor voldoende ontspanning.
- Bespreek je gevoelens: laat je werkgever weten hoe je over je job denkt, misschien kan hij je helpen door het takenpakket aan te passen aan jouw noden.
Verveel je je na deze tips nog steeds op je werk? Dan kan het tijd zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging en meer mogelijkheden bij dezelfde of een andere werkgever. Een bore-out coach kan je hierin perfect ondersteunen!
Verberg informatie over coach voor bore-out - Vind een coach voor bore-outBudget beheren
Vind een coach voor 'Budget beheren'Burnout / burn-out
Laat meer zien van coach voor burn-out - Vind een coach voor burn-out
Voel je je vaak moe of overspannen? Vraag je je af hoe je een burn-out kan herkennen en wat de belangrijkste symptomen zijn? Of hoe je jouw burn-out kan behandelen? Pak vandaag nog samen met een coach je burn-out aan!
Vind meteen een burn-out coach
Of lees meer over:
Wat is een burnout?
Oorzaak van een burn-out
Een burn-out herkennen: de symptomen
Burn-out test
Burnout, depressie of bore-out: het verschil
Burn-out bij kinderen
Wat doet een burn-out coach?
Wat is een burnout?
De vraag “Wat is een burn-out” valt niet makkelijk te beantwoorden. Voor de definitie van een burn-out verwijst men vaak naar de gevolgen van stress, en dit meestal werkgerelateerd. Langdurig blootgesteld worden aan stressvolle situaties eist op termijn zowel lichamelijk als emotioneel zijn tol.
Je voelt je vaak emotioneel uitgeblust, voelt je minder waard en je lijkt de energie niet meer te hebben voor de dingen die je anders geweldig vond om te doen. Je motivatie en concentratie is bovendien ver te zoeken.
De mate van symptomen van een burn-out verschillen van persoon tot persoon. Daarom kan het lastig zijn het begin van een burnout vast te stellen. Een coach kan je helpen om een burn-out vast te stellen, te voorkomen of te behandelen.
Oorzaak van een burn-out
Een burnout kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste reden is vaak te zoeken bij het onevenwicht in de energie die je hebt en de energie die je moet gebruiken op je werk of in andere stressvolle situaties. Hierdoor krijg je op langere termijn te maken met vermoeidheid en een chronische overbelasting.
Waarom verbruik je meer energie dan je eigenlijk hebt? In de meeste gevallen is dat omdat je de lat voor jezelf te hoog legt. Dit kan zowel op je werk zijn als in je thuissituatie. Je verwacht teveel van jezelf, kent je grenzen niet of kan moeilijk nee zeggen en neemt steeds meer werk en verantwoordelijk aan. Wanneer je hiervoor geen of onvoldoende waardering krijgt, kan je gaan twijfelen aan jezelf en je competenties. Ben je wel goed genoeg? Kan je het niet nog beter doen? Conflicten en spanningen wakkeren deze twijfels bovendien alleen maar verder aan.
Enkele persoonskenmerken die de kans op een burn out kunnen verhogen, zijn:
- Perfectionisme
- Een laag zelfbeeld
- Conflicten thuis of op het werk
- Faalangst
- Pestgedrag
- Hoogsensitiviteit of HSP
Schakel daarom bij stress al vroeg een coach in, zo kan een mogelijke burn-out voorkomen worden.
Een burn-out herkennen: de symptomen
Het belangrijkste symptoom van een burn-out is het gebrek aan energie. Sommige mensen ervaren daarnaast vooral lichamelijke klachten of net emotionele klachten. Dit is sterk persoonsgebonden.
Lichamelijke symptomen
Vermoeidheid, duizeligheid, stramme spieren, maag- en darmklachten, hartkloppingen, hyperventilatie, hoofdpijn, slaapproblemen,… In welke mate deze lichamelijke symptomen van een burn-out zich uiten varieert heel sterk van persoon tot persoon.
Psychische en emotionele symptomen
Emotioneel kan je dan weer te maken krijgen met vergeetachtigheid, depersonalisatie (het gevoel met jezelf of de werkelijkheid verliezen), concentratieproblemen, angst of paniekaanvallen, prikkelbaarheid, moedeloosheid, onzekerheid en twijfel. Ook seksuele problemen of lusteloosheid kunnen de kop opsteken. Je verliest interesse in wat zich rondom jou afspeelt en op het gebied van werk voel je een sterke weerstand.
Herken je jezelf in enkele van bovenstaande klachten? Neem dan contact op met een burn out coach om je leven opnieuw op de rails te krijgen.
Burn-out test
Denk je dat je een burn-out hebt? Lees dan de volgende stellingen door. Herken je jezelf hierin?
- Ik ben ’s morgens al moe bij het opstaan
- ’s Nachts lig ik vaak te piekeren
- Ik voel druk op mijn borst
- Ik heb geen zin om naar mijn werk te vertrekken
- Ook als ik me niet inspan, merk ik dat ik te snel adem
- Ik kan minder goed tegen drukte
- Ik heb last van stijve spieren, rug- of nekpijn
- Ik voel mij opgejaagd en kan mij niet ontspannen
- Ik heb problemen om mij te concentreren en ben vergeetachtig
- Ik ben perfectionistisch
- Ik ben tegenwoordig snel prikkelbaar
- Ik verzuim taken die ik vroeger niet zou verzuimen
- Ik moet vaak omgaan met files en verkeersstress
- Ik heb steeds minder sociale contacten
- Ik heb geen energie meer of zin om iets te doen
- Ik loop steeds achter de zaken aan
- Ik krijg geen of weinig waardering op het werk
- Ik maak vaker fouten tijdens mijn job
- Ik voel me verdrietig, ook als daar niet direct een reden voor is
- Ik voel me onzeker
- Ik heb het gevoel dat er op het werk niet echt naar mij geluisterd wordt
- Ik geloof niet dat ik het verschil kan maken op mijn werk
- Mensen ergeren mij nu meer dan vroeger
- Ik sta soms onverschillig tegenover mijn werk
- Ik wil wel maar ik kan niet meer
Herken je jezelf in de meeste van deze stellingen? Dan is het mogelijk dat je met een burn-out te kampen hebt. Contacteer een coach voor een verkenningsgesprek.
Burnout, depressie of bore-out?
Tussen een burn-out en depressie zijn zeker een aantal raakvlakken te vinden. Symptomen als futloosheid, vermoeidheid en het kampen met negatieve gedachten komen zowel bij een burn-out als een depressie naar voren.
Toch is er ook een verschil. Waar een depressie eerder een stemmingsstoornis is, is een burn-out een energiestoornis. Een depressie zal ook vaker een groter deel van je leven beslaan, terwijl een burn-out zich vaker afspeelt op werkgebied. Toch kan een burn-out soms ook het gevolg zijn van gezinssituaties die te lang en te vaak voor emotionele overbelasting zorgen.
Ook tussen een burn-out en bore-out zijn enkele raakvlakken te vinden. Symptomen als vermoeidheid, lusteloosheid, het vermijden van sociale contacten, een laag zelfbeeld en stress komen zowel bij een burn-out als een bore-out voor.
Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Specifiek voor een bore-out is maskeren. Je doet alsof je het druk hebt, maakt meer werkuren en zoekt andere bezigheden op het werk zoals surfen op het internet. Bij een bore-out verveel je je tijdens de werkuren. Dit kan komen door te weinig werk of door een te weinig uitdagend takenpakket.
Twijfel je of je een burn-out, bore-out of depressie hebt? Een coach kan je hierover uitsluitsel geven en je professioneel begeleiden.
Burn-out bij kinderen
Ook kinderen en jongeren hebben steeds vaker te maken symptomen van burn-out. In onze huidige maatschappij zijn de verwachtingen hoog gespannen. Goede schoolresultaten halen, een bloeiend sociaal leven met veel hobby’s hebben, populair zijn, getalenteerd zijn, veel likes op sociale media halen,… Het kan emotioneel veel vergen van een kind. De vele prikkels werken deze overbelasting in de hand.
Merk je dat je kind vaak verdrietig, angstig of neerslachtig is? Dan is het belangrijk een burn-out in overweging te nemen. Kinderen en jongeren met een burnout hebben nog weinig interesses, gedragen zich soms agressief of beginnen plots slechtere schoolresultaten te halen.
Een kindercoach of jongerencoach kan hen gelukkig helpen om opnieuw de juiste balans te vinden.
Wat doet een burn-out coach?
Een burn-out voorkomen
Een burn-out kan voorkomen worden. Tijdens coaching leer je de signalen van emotionele overspanning te herkennen, zodat je op tijd de nodige maatregelen kan nemen. Je coach leert je luisteren naar je eigen lichaam. Hoe sneller je stress en de oorzaken ervan aanpakt, hoe groter de kans is dat een burn-out kan voorkomen worden.
Een burn-out behandelen
Dankzij coaching vind je de weg naar meer evenwicht in je leven. Je leert problemen en de oorzaken ervan efficiënt aan te pakken en ontdekt hoe je je stress kan verminderen. Zo vermijd je gelijkaardige problemen in de toekomst.
Naast de gesprekken en oefeningen met je coach, kan assertiviteitstraining je helpen bij het stellen van je grenzen. Een loopbaancoach kan je dan weer helpen om een job te vinden die echt bij je past of om na te gaan wat er moet veranderen in je huidige job.
Relaxatie, mindfulness, meditatie, lichaamsgerichte coaching en ademcoaching brengen je dan weer dichter bij jezelf en zijn perfect om je bij overspannenheid of vermoeidheid meer ademruimte te geven.
Herstellen van een burn-out verloopt bij iedereen anders. Voor sommige mensen gaat het over een periode van een aantal maanden, bij anderen duurt het herstel gemakkelijk een jaar. De duur hangt af van de gradatie van de burn-out, externe factoren en de mogelijkheid tot rust. Samen met je coach zoek je de beste en meest duurzame manier om van je burn-out te herstellen.
Kamp je met een burn-out of ben je bang dat een burnout niet veraf is? Blijf niet bij de pakken zitten en contacteer vandaag nog een burnout coach.
Verberg informatie over coach voor burn-out - Vind een coach voor burn-outC
Carrière
Vind een coach voor 'Carrière'Chronische pijn
Vind een coach voor 'Chronische pijn'Coming-out
Vind een coach voor 'coming-out'Communicatievaardigheden
Vind een coach voor 'Communicatievaardigheden'Conflicthantering
Vind een coach voor 'Conflicthantering'Corona angst
Vind een coach voor 'Angst coronavirus'Corona stress
Vind een coach voor 'Stress coronavirus'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom
Laat meer zien van coach voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom' - Vind een coach voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom'Heb je te maken met langdurige vermoeidheid? Last van spierpijn of gewrichtspijn? Dan heb je misschien wel te maken met CVS of het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een CVS coach ondersteunt je waar nodig en helpt je om je lichamelijk weerstand terug op te bouwen!
Vind meteen een coach voor CVS
Of lees meer over:
Wat is CVS?
Oorzaak van CVS
Chronisch vermoeidheidssyndroom: symptomen
Test: heb ik CVS?
CVS of fibromyalgie
CVS en werken
Behandeling CVS
Wat is CVS?
CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom is de benaming voor ernstige vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid houdt al minstens zes maanden aan en rust nemen biedt geen oplossing. Verder is er geen aanwijsbare verklaring voor de vermoeidheidsklachten.
CVS is een onderdeel van een complexer geheel. Het verloop van de ziekte is heel wisselend en varieert sterk van persoon tot persoon.
De manier waarop je met chronische vermoeidheid omgaat, heeft een effect op het verloop ervan.
Oorzaak van CVS
Het chronisch vermoeidheidssyndroom heeft geen aanwijsbare oorzaak. Het onderzoek naar CVS is in volle ontwikkeling. Sommige artsen vermoeden dat CVS louter een lichamelijke oorzaak heeft terwijl anderen geloven dat verschillende psychosociale variabelen mee aan de oorsprong liggen.
Hoewel er nog geen wetenschappelijk uitsluitsel is, lijken volgende factoren een verhoogde kans op langdurige vermoeidheid te geven:
- Een traumatische ervaring in het verleden
- Psychische problemen
- Een overactieve levensstijl waarbij de eigen grenzen vaak overschreden worden
- Een langdurige blootstelling aan stress
- Een perfectionistische persoonlijkheid
CVS kan ook de oorzaak zijn van een combinatie van verschillende elementen, zoals het ziektebeeld, de erfelijke aanleg, omgevingsfactoren en een mogelijke infectie.
Chronisch vermoeidheidssyndroom: symptomen
Bij CVS verstoort de langdurige vermoeidheid het dagelijks functioneren. Je persoonlijke vaardigheden en sociale contacten kunnen hieronder komen te lijden. Verder gaat CVS meestal gepaard met andere lichamelijke klachten. Een diagnose is dan ook niet altijd eenvoudig te stellen.
Enkele symptomen van CVS zijn:
- Langdurige periodes van allesoverheersende vermoeidheid
- Slapen biedt geen oplossing voor de vermoeidheid
- Krachteloosheid in de spieren
- Lange herstelperiode na een inspanning
- Spierpijn en gewrichtspijn
- Hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen
- Weinig weerstand tegen stress
- Schommelingen in de bloeddruk
- Misselijkheid en darmproblemen
- Vaak moeten plassen
- Overgevoeligheid voor licht, geluid en geur
- Keelpijn
CVS treft niet iedereen op dezelfde manier. De klachten daarom kunnen sterk wisselen van persoon tot persoon.
Zelftest: heb ik CVS?
Herken je jezelf in de meeste van onderstaande stellingen? Dan is het mogelijk dat je aan CVS lijdt. Een arts of CVS coach kan je hierover uitsluitsel geven.
- Ik voel me uitgeput
- Ik heb al langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
- Er is geen lichamelijke oorzaak voor deze vermoeidheid
- Ik functioneer minder goed op het werk en in mijn privéleven
- Ik doe geen grote inspanningen die de oorzaak kunnen zijn van de vermoeidheid
- Mijn klachten verbeteren niet door meer te rusten
- Ik word nooit uitgeslapen wakker
- Na een inspanning krijg ik soms griepachtige klachten
- Ik heb concentratieproblemen of geheugenklachten
- Ik heb vaak last van spierpijn, hoofdpijn of keelpijn
- Mijn gewrichten voelen pijnlijk aan
CVS en fibromyalgie
Omdat de klachten deels overlappen, worden CVS en fibromyalgie vaak met elkaar verward. De twee kunnen bovendien ook samen voorkomen. Zo kan je tegelijkertijd zowel CVS als fibromyalgie hebben. Maar wat is nu net het verschil tussen CVS en fibromyalgie?
Het grote verschil is dat fibromyalgie vooral gepaard gaat met pijn en CVS met vermoeidheid. Typisch voor fibromyalgie zijn bewegingsklachten zoals chronische spierpijn en stijve spieren.
Het feit dat mensen met fibromyalgie vaak ook vermoeid zijn en mensen met CVS vaak lichamelijke klachten zoals spierpijn hebben, maakt de diagnose er niet eenvoudiger op. Het is dan ook aangeraden om hiervoor een arts of CVS coach te contacteren.
CVS en werken
CVS combineren met een fulltime job is niet altijd even evident. Inspanningen wegen veel zwaarder door en het is mogelijk dat je na een dag werken moet herstellen.
Werken is moeilijk maar niet onmogelijk. Een werkgever die de balans tussen je mogelijkheden en beperkingen snapt, helpt je al een heel eind op de goede weg. Probeer je inspanningen in het mate van het mogelijke te doseren.
Niet rusten, maar herstellen van inspanningen is de kern van het genezingsproces. Daarom is het goed om toch actief te blijven en bijvoorbeeld zeker te proberen om deeltijds te werken. Een passieve situatie bemoeilijkt het herstel namelijk alleen maar. Een loopbaancoach kan je uitstekend helpen bij de zoektocht naar een job die bij jou past.
Behandeling CVS
Net zoals er geen overeenstemming is over de oorzaken van CVS, zijn er ook verschillende visies op de behandeling ervan. Een CVS coach kan je via training helpen om geleidelijk je lichamelijke weerstand terug op te bouwen. Verder zal je coach je zoveel mogelijk begeleiden voor een zo goed mogelijk herstel. Dit met de nodige aandacht voor psychosociale aspecten.
Ook cognitieve gedragstherapie kan je helpen om op een andere manier tegen de problematiek aan te kijken.
De resultaten van een behandeling zijn wisselend. Wat voor één iemand werkt, werkt niet noodzakelijk ook bij iemand anders. Het belangrijkste is dan ook om een behandeling te kiezen waar jij je het best bij voelt.
Verberg informatie over coach voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom' - Vind een coach voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom'D
Dating en relaties
Vind een coach voor ondersteuning rond 'Dating en relaties'Diabetes
Vind een coach voor 'Diabetes'Discipline
Laat meer zien van coach voor 'Discipline' - Vind een coach voor 'Discipline'Heb je last van uitstelgedrag? Wil je graag meer discipline aanleren? Een coach helpt je graag om meer wilskracht te kweken. Dankzij een gerichte mindset en gestructureerde planning behaal je vlot al je doelen!
Vind meteen een coach voor meer discipline
Of lees meer over:
Wat is discipline?
Succesvoller door zelfdiscipline
Discipline aanleren: praktische tips
Wat is discipline?
Discipline is een belangrijke karaktereigenschap. Of je nu enkele kilo’s wil vermageren, voor een opleiding wil slagen, een taak dringend moet afwerken of aan de grote schoonmaak wil beginnen… Een stevige dosis wilskracht komt altijd van pas.
Dankzij zelfdiscipline kan jezelf ertoe aan te zetten om iets te doen of vol te houden, ook wanneer je eigenlijk liever iets anders zou doen of het liever op zou geven. Je doet wat je moet doen. Iedereen heeft een bepaalde vorm van discipline, al is dit bij de één al wat beter ontwikkeld dan bij de ander. Heb je zelf eerder last van uitstelgedrag? Dan is er goed nieuws. Het is namelijk vrij eenvoudig om op korte termijn meer discipline te kweken.
Succesvoller door zelfdiscipline
Het hebben van discipline komt met verschillende voordelen. Zo kan wilskracht je meer zelfvertrouwen geven en je helpen om je doelen te bereiken.
In het begin lijkt het alsof discipline je leven net moeilijker maakt. Toch is het belangrijk om door te bijten en die taak af te werken in plaats van iets anders te doen. Wanneer je blijft volhouden, zal je merken dat discipline je op langere tijd meer vrijheid geeft. Je krijgt het gevoel dat je zelf je leven een bepaalde kant op kan sturen. Door in een positieve en gerichte mindset te komen, zal je meer dingen gedaan krijgen, je tevredener voelen en beter in je vel komen te zitten.
De dag gedisciplineerd starten, levert je bovendien een hogere dosis energie op. Je behaalt kleine overwinningen die je beetje bij beetje dichter bij je doelen brengen. Hierdoor blijf je gemotiveerd en zal je op termijn ook succesvoller worden.
Discipline aanleren: praktische tips
Discipline is eigenlijk net als een spier: je kan het trainen. Het is dus zeker mogelijk om zelfs al op korte tijd meer discipline te kweken. Enkele nuttige tips zijn:
Een goed voorbeeld zoeken:
Een rolmodel helpt je om zelf ook de kracht te vinden om aan vervelende karweitjes te beginnen. Door iemand voor ogen te houden waar je zelf naar opkijkt, is het makkelijker om jezelf te overtuigen om ook even op je tanden te bijten en ervoor te gaan. Als het bij hem of haar lukt, waarom zou jij het dan ook niet kunnen?
Stel realistische doelen:
Kijk kritisch naar je eigen doelen. Zijn je verwachtingen realistisch? Wanneer je onhaalbare doelen stelt, weet je op voorhand al dat je gaat falen. Je ziet daardoor het nut niet in van te beginnen en creëert zo uitstelgedrag. Deze gedachtegang kan het geval zijn bij perfectionisme. Je bent bang om je taak niet goed genoeg te doen en blijft het daarom uitstellen. Een oplossing is om kleinere doelen te stellen en in stappen te werken. Bouw je doelen langzaam op.
Breng structuur aan:
Probeer structuur in je dag te brengen door bijvoorbeeld ’s morgens een planning te maken. Wat wil je vandaag allemaal gedaan krijgen? Zonder hier natuurlijk in te overdrijven. Stel prioriteiten. Door jezelf bovendien enkele gewoontes aan te leren, maak je het eenvoudiger om aan een taak te beginnen. Die lastige e-mail verstuur je nu maar even aangezien je ’s morgens altijd je mails beantwoordt. Zo helpt een gewoonte je om een taak direct aan te pakken.
Gun jezelf kleine overwinningen:
Moet je die ene kast nog opruimen maar heb je geen zin? Natuurlijk kan het technisch gezien morgen ook nog. Bijt echter even door en ga er snel nu mee aan de slag. Het is zo geklaard en daarna mag je gerust trots zijn op jezelf. Net als wanneer je die schaar onmiddellijk terug op zijn plaats legt, je die e-mail direct verstuurt of het bed opmaakt. Gun jezelf een momentje elke keer als je iets niet uitstelt. Of elke keer wanneer je een stapje dichter bij je doel komt. Wil je 15 kilo vermageren en ben je na een poosje gezonder eten en meer bewegen 3 kilo kwijt? Geweldig! Daar mag je jezelf gerust al een schouderklopje voor geven.
Stel jezelf voor hoe je aan die taak begint:
Vind je het echt heel moeilijk om aan die ene taak te beginnen? Stel jezelf visueel voor hoe je eraan begint. Voel je handen over het toetsenbord gaan of zie het helemaal voor je hoe je de stofzuiger neemt. Hoe beter je jezelf kan inbeelden dat je die taak doet, hoe minder weerstand je zal voelen.
Kan je nog een handje gebruiken bij het opkrikken van je zelfdiscipline? Dan kan een life coach of loopbaancoach je helpen om je doelen te behalen.
Verberg informatie over coach voor 'Discipline' - Vind een coach voor 'Discipline'E
Echtscheiding
Vind een coach voor 'Echtscheiding'Eenzaamheid
Laat meer zien van coach voor 'Eenzaamheid' - Vind een coach voor 'Eenzaamheid'Voel jij je eenzaam of valt het alleen zijn je zwaar? Misschien is de eenzaamheid tijdens corona extra confronterend? Coaching kan helpen om je mindset uit te dagen en de eenzaamheid te doorbreken.
Vind meteen een coach voor eenzaamheid
Of lees meer over:
Wat is eenzaamheid?
Soorten eenzaamheid
Tips: eenzaamheid doorbreken
Coaching bij eenzaamheid door corona
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is een gevoel van leegte of gemis waarbij je je niet verbonden voelt met andere mensen. Iedereen voelt zich wel eens voor een korte of langere periode alleen, maar wanneer dit een lange tijd aanhoudt kan dit voor een grote zwaarte in je leven zorgen.
Je kan je eenzaam voelen omdat je weinig of geen contact met anderen hebt. Maar het is zeker ook mogelijk om je eenzaam te voelen wanneer je wel contact met anderen hebt, maar je dit contact te oppervlakkig vindt of wanneer er geen oprechte interesse is. Hierdoor heb je nog steeds het gevoel dat er verbondenheid ontbreekt.
Sommige mensen vinden het net fijn om alleen te zijn. Eenzaamheid ontstaat pas als iemand het gemis aan contact met andere mensen en verbondenheid als negatief ervaart. Het is een gevoel dat bij alle leeftijden voorkomt.
Eenzaamheid bij ouderen
Ouderdom brengt vaak een verlies van waardevolle relaties met zich mee, zoals het overlijden van je partner of andere leeftijdsgenoten of wanneer je kinderen hun eigen leven leiden. Het is dan ook een belangrijke oorzaak van eenzaamheid bij ouderen.
Ook kan beperkte mobiliteit ervoor zorgen dat je minder zelfstandig naar buiten kan. Het uitstapje naar de bakker of slager valt weg. Je kan niet meer zelf bij je kinderen of kleinkinderen op bezoek. Omdat je mobiliteit wegvalt wordt je afhankelijker van anderen. Hierdoor kan een gevoel van eenzaamheid ontstaan.
Als je je eenzaam voelt, is 1-op-1 contact een echte meerwaarde. Een life coach kan bijvoorbeeld aandacht besteden aan je levensvragen. Zingeving is namelijk essentieel in het aanpakken van eenzaamheid bij ouderen.
Als je zelf niet naar een coachingspraktijk kan gaan, is zeker ook coaching op afstand mogelijk, zoals bijvoorbeeld coaching via de telefoon. De coach kan ook tot bij jou komen voor coaching aan huis.
Eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen
Maar ook bij jongeren en jongvolwassenen kan eenzaamheid spelen. Eenzaamheid kan veel oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een nieuwe school, een verhuizing, een scheiding van de ouders,… Maar vaak geeft het missen van aansluiting bij leeftijdsgenoten, gepest worden of je niet begrepen of onzeker voelen een gevoel van eenzaamheid.
In veel gevallen verdwijnt het eenzame gevoel wanneer je opnieuw beter in je vel zit. Maar soms kan eenzaamheid heel intens aanvoelen of lang blijven duren.
Dan kan het deugd doen om met iemand te spreken over de eenzaamheid. Dit kunnen bijvoorbeeld leeftijdsgenoten zijn die met dezelfde gevoelens kampen of een coach die helpt om de gevoelens van eenzaamheid te kaderen en te helpen doorbreken.
Soorten eenzaamheid
Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben en zich op verschillende manieren uiten. Enkele veelvoorkomende soorten eenzaamheid zijn:
Emotionele eenzaamheid
Bij emotionele eenzaamheid is er een emotionele behoefte. Je mist een hechte, intieme band met iemand. Dit kan bijvoorbeeld het missen van een partner, vrienden of familie zijn.
Ook emotionele eenzaamheid in een relatie kan voorkomen. Dit is het geval wanneer je je niet verbonden voelt met je partner. Je voelt je alleen of onbegrepen, ook al heb je een relatie. Relatiecoaching kan bijvoorbeeld helpen om de band tussen jou en je partner opnieuw te doen opflakkeren of te versterken.
Sociale eenzaamheid
Bij sociale eenzaamheid heb je een klein sociaal netwerk. Je hebt minder contact met andere mensen dan je eigenlijk zou willen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wou dat je meer vrienden had of dat je een beter contact had met je collega’s. Hier gaat het om een sociale behoefte.
Niet alleen het contact met mensen speelt hierbij, maar ook de mogelijkheid om activiteiten te doen. Alleen gaan sporten, uit eten gaan, op café gaan of cultuur opsnuiven is behoorlijk spannend.
Existentiële eenzaamheid
Het kan ook zijn dat je gevoelens van eenzaamheid helemaal niks te maken hebben met andere mensen of de relaties die je hebt. Bij existentiële eenzaamheid vraag je je af wat de zin van het leven is. Je voelt je verloren en bent op zoek naar jouw eigen plek of rol in het leven. Er is dan een existentiële behoefte, een behoefte aan zingeving of een diepere verbondenheid met het geheel.
Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De ene persoon heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de andere. Bovendien kan je niet aan iemand zien of die persoon eenzaam is of niet. Dat maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat jij alleen zelf kan voelen.
Tips om eenzaamheid te doorbreken
Afhankelijk van de oorzaak van je eenzaamheid, zijn er verschillende manieren om je eenzaamheid te doorbreken. Enkele tips die je kunnen helpen om je minder alleen te voelen, zijn:
- Maak een lijst van mensen die je al lang niet meer gesproken hebt. Dit kunnen collega’s van vroeger zijn, oude schoolvrienden, je achternicht,… En nodig eens enkele mensen uit om samen met jou een kopje koffie te gaan drinken
- Kies voor een activiteit. Wanneer je samen iets actief doet (zoals samen joggen, schilderen of Spaanse les volgen) heb je meteen een gespreksonderwerp!
- Daag je mindset uit. Jouw geluk hoeft niet persé afhankelijk te zijn van andere mensen. Je kan bijvoorbeeld starten met ontspanningsoefeningen voor meer innerlijke rust of de moed verzamelen om alleen te gaan wandelen of naar een museum te gaan. Misschien ontdek je wel dingen waarvan jij kan genieten.
- Jij bent de held(in). De eerste stap is namelijk de spannendste. Iedereen vindt sociaal contact moeilijk, ook al tonen mensen dit niet. Stuur als eerste een bericht, vraag concreet om af te spreken, spreek bij het sporten zelf mensen aan of schrijf je in in een cursus (dat is dé place to be voor nieuwe contacten). Extra tip: maak vooraf een lijstje waarover je kan praten met zowel thema’s over jezelf als vragen die je kan stellen aan de ander (en spiek gerust op het toilet als je het even niet meer weet ;) )
- Kijk of jij je kan inzetten voor de gemeenschap. Je kan bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij het Rode Kruis. Of meehelpen bij het plaatselijke buurtfeest. Door anderen te helpen, zal je merken dat je je minder eenzaam gaat voelen.
- Weet dat je hierin niet alleen bent. Natuurlijk is het niet leuk dat je je alleen voelt, maar weet dat je absoluut niet de enige bent. Meer nog, 1 op de 3 mensen geeft aan zich ooit eenzaam te voelen. Dat jij je nu eenzaam voelt, betekent bovendien niet dat dit zo zal blijven. Misschien kom je volgende maand wel je lief tegen. Of ontmoet je heel leuke, nieuwe vrienden.
Misschien heb je al veel pogingen ondernomen en is de uitdaging te groot om je eenzaamheid zelf aan te pakken. Een coach kan je hierin begeleiden en samen met jou onderzoeken hoe je eenzaamheid kan doorbreken.
Coaching bij eenzaamheid door corona
Natuurlijk kan het ook zijn dat je je momenteel eenzaam voelt tijdens de lockdown. Je voelt je afgezonderd van je vrienden en familie. Of je voelt je gestrest of angstig en hebt behoefte aan een luisterend oor.
Ook tijdens de coronamaatregelen kan je met een coach over je eenzaamheid spreken. Je kan hierbij kiezen voor coaching op afstand, zoals:
Je zal merken dat coaching verlossend werkt en je tot nieuwe inzichten kan brengen. Ook wanneer je deze volgt van thuis uit.
Verberg informatie over coach voor 'Eenzaamheid' - Vind een coach voor 'Eenzaamheid'Eigenwaarde
Vind een coach voor eigenwaardeEmotiemanagement
Vind een coach voor 'Emotiemanagement'Etniciteit
Vind een coach voor 'Etniciteit'F
Faalangst
Laat meer zien van coach voor faalangst - Vind een coach voor faalangstSoms kan de angst om te mislukken veel invloed hebben op je leven. Wat is faalangst juist? Wat zijn de oorzaken en hoe herken je faalangst? En hoe kan je faalangst overwinnen?
Vind onmiddellijk coaching voor faalangst.
Of lees meer over:
Wat is faalangst?
Faalangst overwinnen
Kenmerken faalangst
Oorzaken
Faalangst bij kinderen
Tips bij faalangst
Wat is faalangst?
Bij faalangst ben je bang dat wat je doet zal mislukken. Veelal gaat dit over het uitvoeren van iets concreets zoals een taak, een examen, een werkopdracht ed.
Je bent voortdurend bang om niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de anderen. De angst om afgekeurd te worden of om te falen is zo groot dat je ofwel blokkeert, uitstelt of net uitermate hard gaat werken.
Bij faalangst kan je spreken over een vicieuze cirkel. Door de ervaring te hebben niet goed genoeg te zijn, ervaar je de volgende keer opnieuw spanning waardoor je minder goed presteert en dus een nieuwe faalervaring in de hand werkt. Angst en behoefte aan controle (alsook perfectionisme) worden verhoogd.
Hierdoor kom je terecht in een spiraal van irreële angst en niet constructieve gedachten die je zelfbeeld aantasten. Je bent niet meer in staat je eigen kunnen naar behoren in te schatten.
Lees meer over de oorzaken van faalangst. Of vind meer herkenningspunten bij de kenmerken van faalangst.
Faalangst overwinnen
Gezonde spanning is niet nodig om te behandelen, daarbij kunnen onze tips je al een eind verder helpen. Wanneer de last te groot wordt is het aan te raden om faalangst aan te pakken met coaching.
Via coaching zal je je sterker in je schoenen voelen staan en geen angst meer hebben voor presentaties te geven, examens of een uitdagende opdracht op het werk af te maken. Je zal concrete handvaten krijgen om stressvolle situaties op een betere manier aan te pakken zodat je niet meer geremd wordt door uitstelgedrag of vermijdingsgedrag.
Samen met de coach ga je op zoek naar mogelijke oorzaken en oplossingen voor je faalangst. Via gesprek leer je jezelf en je beweegredenen beter kennen en vind je misschien dieperliggende oorzaken. In coaching krijg je soms ook oefeningen waar je mee aan de slag kan en manieren om gezond te leren omgaan met verwachtingen en afkeuring. Na de begeleiding zal je een positief beeld hebben over jezelf en jouw prestaties.
Gedragscoaching heeft zijn effectiviteit bewezen bij angst, maar vele vormen van coaching zijn zeer geschikt voor het begeleiding bij faalangst.
Vind hier een coach met ervaring in het begeleiding bij faalangst.
Kenmerken faalangst
Wanneer je faalangst ervaart kan dit gepaard gaan met algemene kenmerken van angst:
- verhoogde hartslag
- je krijgt het warm of begint te zweten
- moeilijke ademhaling
- zenuwachtig gevoel in je buik, benen of armen
- spanning in je spieren, nek of schouders
- je alertheid verhoogt
- duizeligheid en hartkloppingen kunnen zich voordoen
Daarnaast toont faalangst ook meer specifieke kenmerken zoals
- blozen, stotteren of moeilijk uit je woorden geraken
- laag zelfbeeld
- negatief –of doemdenken
- jezelf vaak bekritiseren
- extra hard of lang werken
- perfectionisme
- uitstelgedrag
- lang werken aan dezelfde taak
- moeilijk keuzes kunnen maken
- slechte nachtrust
- black-outs kunnen voorkomen
Faalangst oorzaken
Waar komt faalangst vandaan?
Enerzijds is faalangst een reactie op de prestatiedruk die veel mensen iedere dag voelen. In de westerse samenleving wordt identiteit (of wie je bent) verward met sociale status, geld, succes en relaties. Prestatiedruk uit zich soms in een relatief kleine, onschadelijke dosis stress, maar het idee niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen (je familie, werkgever, school) zorgt voor angst.
Je kan ook zelf de lat torenhoog leggen. Perfectionisme en faalangst gaan vaak hand in hand. Je wil een perfecte prestatie en gunt jezelf geen fouten of middelmaat. Net door deze interne druk wordt ook de angst groter.
Anderzijds kan faalangst tot stand komen door de angst voor algemene afkeuring.
Meer dan met prestatiedruk heeft dit te maken met een laag zelfbeeld. In alledaagse situaties kan faalangst de kop op steken. Overal waar je in contact komt met mensen loop je het risico afgekeurd, uitgelachen of niet goed genoeg gevonden te worden. Dit wordt ook sociale angst genoemd.
Mogelijks ligt de oorzaak van het geschonden zelfvertrouwen in je kinderjaren of bij een negatieve ervaring.
Bekijk samen met een coach voor faalangst waar jouw faalangst mee te maken kan hebben.
Faalangst bij kinderen
Faalangst komt bij heel wat kinderen en jongeren voor, veelal op school. Net omdat kinderen vaak leren door goed -of afkeuring, kunnen kinderen erg gevoelig zijn voor hoge verwachtingen.
Kenmerken
Ook bij kinderen staan negatieve gedachten over zichzelf en hun kunnen centraal. Lichamelijk toont faalangst zich door onrust, blozen of rode vlekken, zweten, snelle hartslag, veel moeten plassen en maag-en darmklachten. Gedragsmatig zijn ze soms heel erg gedreven en kunnen geagiteerd zijn, maar evengoed verlegen en teruggetrokken. Bij het studeren zijn ze vaak ongestructureerd, gericht op details en lijken snel afgeleid.
Oorzaken
Faalangst bij kinderen is geen karaktertrek of persoonlijkheidseigenschap. Faalangst is het gevolg van een ervaring. Als een kind regelmatig het gevoel krijgt te falen, dan heeft dat invloed op zijn zelfbeeld en hun identiteit.
De gevoeligheid voor afkeuring kan per kind wel verschillen. Dit kan versterkt worden door de aanpak: te beschermend waardoor het kind niet leert te falen; verwaarlozend wanneer het kind faalt en hierin niet wordt ondersteund; bij perfectionisme is de prestatiedruk van de omgeving te hoog; ook ongeduld vergroot de kans op het gevoel van falen.
Bespeur je faalangst bij je kind? Neem contact op met een coach voor faalangst bij kinderen.
Tips bij faalangst
Bij perfectionistische faalangst:
- Ontspan voldoende, bij voorkeur met lichaamsbeweging.
- Ga op zoek naar een geschikte, efficiënte studeer -of werkmethode.
- Plan je dag en bedenk goed hoeveel tijd je wil uittrekken voor elke klus. Zo voorkom je te hoge inspanning.
- Hou en gezond dag en nachtritme aan, met vaste tijdstippen om op te staan, te eten en te slapen.
- Pas af en toe ontspanningsoefeningen toe bij spanning. (vb ademhalingsoefeningen)
- Leer accepteren dat je niet alles in de hand hebt en dat sommige dingen mis kunnen gaan. Geef jezelf de tijd om je gedrag te veranderen.
Bij uitstelgedrag:
- Probeer te werken met deadlines.
- Probeer afleiding tot een minimum te reduceren. Voorzie eventueel al de benodigdheden (koffie, boeken, schrijfmateriaal) voor je volgende opdracht.
- Als je toch uitstelt: doe iets nuttigs.
- Beloon jezelf met iets leuks wanneer de taak (al dan niet goed) volbracht is. Het doen op zich is al een hele prestatie!
Dit zijn maar enkele tips. Aarzel niet om coaching voor faalangst te zoeken om het probleem te doorgronden.
Verberg informatie over coach voor faalangst - Vind een coach voor faalangstFertiliteit en vruchtbaarheid
Vind een coach voor 'fertiliteit & vruchtbaarheid'Fibromyalgie
Vind een coach voor 'Fibromyalgie'Financiële problemen
Vind een coach voor 'Financiële problemen'G
Game- of schermverslaving
Vind een coach voor 'Gameverslaving of schermverslaving'Grenzen stellen
Vind een coach voor 'Grenzen stellen'H
Hoogbegaafdheid
Vind een coach voor 'Hoogbegaafdheid'Hormonale problemen
Vind een coach bij 'Hormonale problemen'HSP - Hoogsensitief
Laat meer zien van coach voor 'HSP'' - Vind een coach voor 'HSP''Wil je weten wat hooggevoeligheid inhoudt? Wat het verschil is tussen HSP en autisme? Of vraag je je af hoe je kan omgaan met HSP? Tijdens HSP coaching krijg je antwoord op al je vragen. Samen met een HSP coach maak je van hoogsensitiviteit je extra kracht.
Of lees meer over:
Wat is HSP?
Hooggevoeligheid herkennen
Test HSP
Hooggevoeldigheid bij kinderen
HSP: coaching en tips
Hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid
Hoogsensitiviteit en autisme
Hooggevoeligheid en ondernemerschap
Voordelen van HSP
Tarieven
Wat is HSP?
HSP of hooggevoeligheid wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Hoogsensitieve mensen beleven geur, smaak, gevoel en geluid intenser. Je merkt meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming. Dit kan zorgen voor een overdaad aan prikkels waardoor je je soms overweldigd voelt.
HSP is meestal aangeboren. Het komt veel vaker voor dan je zou denken. Maar liefst 10 tot 20% van alle mensen is hoogsensitief.
HSP hoeft zeker niet nadelig te zijn. Eens je je hooggevoeligheid omarmt, kan je HSP ook zien als een talent. Via HSP coaching leer je jouw extra vaardigheden optimaal benutten.
Hooggevoeligheid herkennen
HSP is geen ziekte maar een karaktereigenschap. Iedereen ervaart hoogsensitiviteit op een andere manier. De een is emotioneel gevoelig, de ander mentaal. Bij een teveel aan prikkels raak je echter overbelast. Vaak merk je dit aan je humeur of lichaam. Merk je dat je bij overprikkeling last krijgt van een verhoogde hartslag, kortademigheid, duizeligheid, onrust, vermoeidheid of moeite met nadenken? Dan kunnen deze klachten gelinkt worden aan hooggevoeligheid. Ook ernstigere klachten zoals paniekaanvallen, sociale angst, faalangst, stress en spanningen, depressie en burn-out kunnen zich voordoen.
Door de grote hoeveelheid externe prikkels kunnen sociale situaties lastig zijn voor hoogsensitieve mensen. Je neemt de stemmingen van anderen rondom je makkelijker over. Je hebt meer behoefte aan rust en duidelijkheid en voelt je anders dan anderen. Sociale situaties, grote groepen en emotionele personen ga je liever uit de weg. Je hecht meer waarde aan diepzinnige één-op-één gesprekken.
Wil je weten of je hooggevoelig bent? Doe de HSP-test!
HSP test
Herken je jezelf in enkele van onderstaande stellingen?
- Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
- Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen.
- Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
- Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken naar een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
- Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
- Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
- Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.
- Harde geluiden storen me snel.
- Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek.
- Ik ben gewetensvol.
- Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig, verlegen of attent gevonden.
- Ik schrik gemakkelijk.
- Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
- Als mensen zich niet prettig voelen heb ik dat snel opgemerkt.
- Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
- Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
- Gewelddadige of emotionele beelden kunnen me diep raken.
- Als ik erge honger heb heeft dat een sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
- Veranderingen in mijn leven brengen me erg in de war.
- Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan.
- Het vermijden van situaties die mij van streek maken of overbelasten heeft bij mij een hoge prioriteit.
- Ik heb last van faalangst.
- Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurt.
Bij veertien of meer herkenningspunten bestaat de kans dat je hoogsensitief bent. Een HSP coach kan je leren om je hooggevoeligheid te gebruiken als extra kracht.
Hooggevoeligheid bij kinderen
HSK of hoogsensitieve kinderen beleven emoties intenser. Ze hebben behoefte aan een veilige en warme omgeving waar ze hun gevoelens kunnen uiten. Geef je kind de kans om verdrietig of boos te zijn. Het opkroppen van emoties kan zich uiten in angst, slaapproblemen, boosheid, verlegenheid of asociaal gedrag. Ook depressies of ADHD bij kinderen kunnen verband houden met hooggevoeligheid. Als je als ouder weet dat je kind overgevoelig is en ermee rekening houdt, leert je kind zijn hoogsensitiviteit aanvaarden én het goed in te zetten.
Enkele veelvoorkomende kenmerken bij hoogsensitieve kinderen zijn:
- Ze dromen en fantaseren veel.
- Ze zijn zorgzaam en zeer (zelf)bewust.
- Ze verwerken de dingen op een dieper niveau.
- Ze hebben een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen.
- Ze hebben een zeer groot rechtvaardigheidsgevoel.
- Ze denken veel na en bekijken de dingen van alle kanten.
- Ze merken veel meer details en nuances op (en voorzien gevolgen).
- Ze houden van stilte en rust (ook al geven ze soms die indruk niet).
- Ze raken gemakkelijk overprikkeld en geagiteerd.
- Ze werken graag in hun eigen tempo (en met een eigen 'ordening').
- Ze zijn behoedzaam bij nieuwe en mogelijk gevaarlijke situaties.
- Ze hebben vaak verborgen talenten (die ze zelf onderschatten).
- Ze voelen zichzelf vaak 'anders', minderwaardig en snel beschuldigd.
- Ze voelen stemmingen en emoties van anderen sterk aan (en nemen ze vaak over).
- Ze zijn vaak perfectionistisch en faalangstig (wat tot onderpresteren kan leiden).
- Ze zoeken authentiek contact, diepe verbondenheid en bevestiging in hun omgeving.
Herken je veel van deze stellingen? Een kindercoach voor HSP kan je kind uitstekend begeleiden om hooggevoeligheid op een positieve manier te benutten.
HSP: coaching en tips
Een behandeling voor HSP bestaat niet. Het is een temperament waarmee je wordt geboren. Wel kan je er leren mee omgaan. Samen met je coach krijg je meer inzicht in jezelf.
Tijdens coaching leer je assertiever worden en je grenzen af te bakenen. Je ontdekt hoe je jezelf zichtbaarder maakt op de werkvloer en hoe je je positief uitlaat over wat je hebt gerealiseerd.
Door de signalen van hooggevoeligheid te leren herkennen, kan je er ook beter mee omgaan en heb je minder last van stressvolle situaties. Je HSP coach helpt je jouw unieke talenten als hoogsensitief persoon te ontwikkelen!
Bij overprikkeling kunnen ontspanningsoefeningen de nodige rust brengen. Lichaamsgerichte coaching, ademcoaching of yoga kan je leren relaxen en luisteren naar je lichaam.
Hooggevoeligheid tips
De volgende tips zijn algemene vuistregels die je kunnen helpen bij omgaan met HSP.
- Neem de tijd om prikkels in alle rust te verwerken. Las indien nodig kleine pauzes in om je daarbij te helpen.
- Ontspan met relaxerende lichaamsoefeningen zoals yoga. Of maak een wandeling. Een rustige ademhaling is deugdzaam.
- Krijg inzicht in de huidige stressfactoren. Wat zijn zware prikkels? Door deze te vermijden draag je beter zorg voor jezelf.
- Kies voor een stabiele ochtend- en avondroutine.
- Plan vooruit en sta even stil bij wat gaat komen. Zo krijg je meer zicht op wat gaat komen en ervaar je minder stress.
- Laat je creatief uit door je innerlijke wereld uit te beelden via schilderkunst, zang of woorden.
- Praat erover met je omgeving. Als je uitlegt wat je ervaart, kan je omgeving hier rekening mee houden.
- Wees assertief: bij overprikkeling kan je altijd vragen of het niet wat rustiger of zachter mag.
Een HSP-coach kan samen met jou een evenwichtige levenswijze op maat van je situatie en persoonlijke eigenschappen uitstippelen.
Hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid
Hooggevoeligheid wordt vaak verward met hoogbegaafheid. Toch zijn dit twee verschillende zaken. Hoogbegaafde mensen hebben een opvallend hoge intelligentie of creativiteit. Dat kan gepaard gaan met een hoge zintuiglijke gevoeligheid. Daarom zijn hoogbegaafde mensen vaak ook hooggevoelig, waardoor men hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid vaak met elkaar associeert.
Ook voor het omgaan met hoogbegaafdheid is coaching erg nuttig.
Hoogsensitiviteit en autisme
Autisme en hoogsensitiviteit worden soms met elkaar verward. Dit komt grotendeels door een overlapping in de klachten rond overprikkeling. Het grootste verschil tussen HSP en autisme is echter de hooggevoeligheid tegenover de emoties van anderen. Dit is bij autisme vaak afwezig terwijl dit bij HSP net sterk aanwezig zal zijn.
Twijfel je of je autisme of HSP hebt? Een auticoach of HSP coach helpt je graag verder.
Hooggevoeligheid en werk
Hoogsensitieve personen hebben het vaak moeilijker met lange werkdagen, stress en een drukke werkomgeving. Hierdoor loop je als hooggevoelig persoon meer kans op een burn-out of bore-out.
Ondernemerschap kan een oplossing zijn. Je bent je eigen baas, werkt waar en wanneer je wil en je hebt de ruimte om dingen zelf in te plannen. Je kan je creativiteit helemaal de vrije gang laten gaan.
Toch moet je bij zelfstandig ondernemerschap ook aandacht besteden aan je business plan met de nodige financiële en administratieve middelen. Droom je al langer van een carrière als ondernemer maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Of heb je een duwtje in de rug nodig? Dan is een ondernemerscoach de uitgelezen persoon om samen met jou aan de slag te gaan bij het najagen van je dromen.
Ook een HSP coach ondersteunt je met plezier in je ondernemerschap. Door jezelf beter te leren kennen, leer je jouw hooggevoeligheid in te zetten als een extra talent en krijg je bovendien meer zelfvertrouwen.
Naast zelfstandig ondernemen kan je met een HSP coach ook op zoek naar een gewone job die bij je past en ga je na hoe je de werkomgeving, werksfeer en interacties kan aanpassen aan je hooggevoeligheid.
Voordelen van HSP
Hypersensitiviteit hoeft helemaal geen nadeel te zijn. Eens je inzicht krijgt in jezelf kan je je hooggevoeligheid inzetten als extra troef. Je hebt een enorm inlevingsvermogen, een groot rechtvaardigheidsgevoel en je bent creatief aangelegd. Hoogsensitieve volwassenen en kinderen voelen zich erg verbonden met de mensen die ze liefhebben en weten zich oprecht ontroerd door natuur en kunst. HSP-ers staan vaak bewust in het leven en geven diepgang aan het dagelijks leven.
Ook op het werk kan hoogsensitiviteit een voordeel zijn. Je bent plichtsbewust en betrouwbaar. Samen met een coach leer je omgaan met de uitdagingen van hooggevoeligheid, zodat je zowel privé als op het werk het maximum uit jezelf en je talent kan halen.
Tarieven
Hoeveel HSP coaching kost hangt af van de specialisatie van jouw coach, het aantal gekozen sessies en jouw persoonlijke behoeften en wensen. Na een kennismakingsgesprek zal een HSP coach je een op jouw maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief coachingstraject zijn.
Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je HSP-coach terecht.
Ontdek samen hoe je van jouw hooggevoeligheid jouw grootste troef maakt!
Verberg informatie over coach voor 'HSP'' - Vind een coach voor 'HSP''Huidklachten
Vind een coach voor 'Huidklachten'Huiswerkbegeleiding
Laat meer zien van coach voor 'Huiswerkbegeleiding' - Vind een coach voor 'Huiswerkbegeleiding'Heeft je kind moeite met leren? Moet het even bijbenen na ziekte? Of wil je faalangst voor toetsen en examens aanpakken? Een huiswerkbegeleider helpt je graag vooruit met een betere studiemethode en extra uitleg! Zo haal je dankzij huiswerkbegeleiding betere schoolresultaten!
Vind hier een huiswerkbegeleider
Of lees meer over:
Wat is huiswerkbegeleiding?
Huiswerkbegeleiding voor lager onderwijs
Huiswerkbegeleiding voor secundair onderwijs
Bijlessen aan huis
Wat is huiswerkbegeleiding?
Tijdens huiswerkbegeleiding worden de verschillende oorzaken van mindere schoolresultaten aangepakt. Dankzij de nodige ondersteuning en bijlessen worden de studieprestaties verbeterd. Er kan eveneens gewerkt worden aan een betere studiemethode, motivatie of zelfvertrouwen. Ook faalangst bij toetsen of examens en leerproblemen kunnen aangepakt worden.
Tijdens huiswerkbegeleiding krijg je de aandacht die je nodig hebt. De huiswerkbegeleider stelt een studieplan op jouw maat op. Alles verloopt op jouw tempo en op basis van jouw kunnen. Door beter te leren plannen, werk je achterstanden vlot weg. De huiswerkbegeleider overloopt het gemaakte werk of de geleerde test en stuurt je bij waar nodig.
Huiswerkbegeleiding vindt plaats na de schooluren, op woensdagnamiddag of in het weekend. Je kiest zelf het aantal sessies.
Huiswerkbegeleiding voor lager onderwijs
Merk je dat je kind moeite heeft met zijn huiswerk of met de lessen? Een huiswerkbegeleider leert je zoon of dochter om gestructureerd voor school aan de slag te gaan. Hierdoor is je kind op termijn klaar om prioriteiten te stellen en zelfstandig te werken.
Tijdens de begeleiding wordt gefocust op een juiste studiemethode. Het huiswerk en de nieuwe leerstof worden samen doorgenomen. Wat gaat al vlot en waar is ruimte voor verbetering? Door de extra oefeningen en ondersteuning is al snel vooruitgang merkbaar.
Huiswerkbegeleiders hebben ervaring in het ondersteunen van jonge kinderen uit het lager onderwijs. De begeleiding is open en interactief. Zo wordt de leerstof op een begrijpbare manier overgebracht.
Enkele onderwerpen die tijdens de coaching aan bod komen, zijn:
- Belangrijke zaken van bijzaken leren onderscheiden
- Huiswerk beter leren plannen
- Je kind motiveren en belonen
- De leerstof op een herkenbare manier overbrengen
- Technieken aanleren om leerstof beter te onthouden
Ook de kennis van bepaalde vakken zoals rekenen, Frans, schrijven en lezen kan aangescherpt worden. Er wordt hierbij altijd rekening gehouden met het tempo van je kind.
Huiswerkbegeleiding voor secundair onderwijs
Haal je minder goede cijfers op school? Dan is huiswerkbegeleiding misschien wel iets voor jou. Tijdens de begeleiding leer je beter plannen en krijg je meer uitleg over de leerstof.
Je coach bereidt je optimaal voor op de komende testen en examens. Je krijgt steeds begeleiding volledig op jouw maat. Dankzij een betere studiemethode pak je jouw probleemvakken aan en vergroot je jouw vaardigheden. Deze efficiëntere manier van studeren, zorgt ervoor dat je zelfstandig met de leerstof aan de slag kan en is bovendien een goede voorbereiding op het hoger onderwijs.
Volgende onderwerpen kunnen tijdens de begeleiding aan bod komen:
- Leren organiseren en plannen van verschillende taken
- Time management: hoe bepaal je jouw prioriteiten?
- Evenwicht vinden tussen school en hobby’s
- Technieken om de leerstof beter te onthouden
- Redeneringspatronen aanleren
- Meer zelfvertrouwen krijgen
- Faalangst en stress aanpakken
Enkele vakken uit het middelbaar waarvoor je een huiswerkbegeleider kan inschakelen, zijn:
- Wiskunde
- Frans
- Engels
- Nederlands
- Fysica
- Chemie
- Geschiedenis
- Aardrijkskunde
- Biologie
- Economie
- Boekhouden
- Informatica
Bijlessen aan huis
Huiswerkbegeleiding kan zeker bij jou thuis plaatsvinden. Zo kan je op een persoonlijke en kwalitatieve manier bijles of de juiste ondersteuning krijgen. Je vindt eenvoudig een huiswerkbegeleider bij jou in de buurt.
Online bijlessen of huiswerkbegeleiding krijgen? Ook huiswerkbegeleiding via online coaching is mogelijk. De begeleiding en oefeningen wordt in dat geval via Skype gegeven. Zo verlies je geen tijd!
Het belangrijkste is dat huiswerkbegeleiding je vooruit helpt.
I
Introversie
Vind een coach voor 'Introverten'J
K
Kanker (ondersteuning)
Vind een coach voor 'Kanker (ondersteuning)'Keuzes maken
Vind een coach voor 'Keuzes maken'Kinderwens
Vind een coach bij een 'Kinderwens'Klantretentie / churn
Vind een coach voor 'Klantretentie en churn'L
Leerproblemen
Vind een coach voor 'Leerproblemen'Leiderschap
Vind een coach voor 'Leiderschap'Leren leren
Vind een coach voor 'Leren leren'Lichamelijke klachten
Vind een coach voor 'Lichamelijke klachten'Loopbaanbegeleiding
Laat meer zien van loopbaanbegeleider voor loopbaanbegeleiding - Vind een loopbaanbegeleider voor loopbaanbegeleidingWil je een nieuwe stap in je carrière zetten? Of vraag je je gewoon af of je huidige job wel bij je past? Dan is loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!
Vind onmiddellijk een loopbaanbegeleider in jouw omgeving.
Op weg naar je droomjob
Een job die bij je past, daar haal je elke dag opnieuw een torenhoge dosis energie uit. Helaas is het vaak net omgekeerd: je huidige job maakt je futloos, geeft je weinig voldoening of biedt geen ruimte om je talenten volop te benutten. Een loopbaanbegeleider kan je helpen om na te gaan waar het schoentje knelt. Hij of zij neemt je bij de hand om de juiste stap te zetten in de richting van je droomjob.
Op jouw maat
Je kan bij je coach terecht met eender welke vraag waar je op professioneel vlak mee worstelt. Een paar voorbeelden:
- Hoe weet ik welke job nu écht bij me past?
- Kan ik nog iets leren uit mijn huidige job of is het tijd om andere oorden op te zoeken?
- Hoe zorg ik voor een betere balans tussen mijn werk en privéleven?
- Waarom vond ik mijn job vroeger veel boeiender dan vandaag?
- Wat als ik mijn job graag doe, maar toch veel last heb van stress?
- Ik heb het gevoel dat ik een heel andere kant uit wil, kan dat nog?
- Wat als ik van job verander en achteraf spijt heb?
- ...
Je loopbaanbegeleider staat klaar met gericht loopbaanadvies en gaat samen met jou op zoek naar een antwoord op je vraag. Maar ook als je niet precies weet wat het probleem is en gewoon aanvoelt dat je niet 100% gelukkig bent in je huidige job, kunnen jullie samen uitzoeken hoe je daar verandering in kan brengen.
En nu concreet: hoe gaat dat in z’n werk?
Loopbaanbegeleiding begint bij jezelf. Als je aanvoelt dat je hier behoefte aan hebt, kan je zelf op zoek gaan naar een loopbaancoach. Neem de tijd om uit te zoeken of een loopbaanbegeleider bij je past: je kan steeds een afspraak maken voor een eerste vrijblijvend gesprek, dat geen deel uitmaakt van je urenpakket.
Eerst en vooral zal je coach samen met jou nagaan welk loopbaandoel je voor ogen hebt. Wil je uitzoeken welke job het beste bij je past? Of wil je vooral weten hoe je gelukkiger kan worden in je huidige job? Met de hulp van je coach zal je stap voor stap je sterktes, werkpunten, motivaties en ambities ontdekken.
Nadien zullen jullie een persoonlijk ontwikkelplan uitdenken om je vooropgestelde doel te bereiken. Zo weet je precies welke stappen je moet ondernemen om het beste in jou naar boven te halen.
Afgerond! Wat nu?
Op het einde van je traject evalueren jij en je loopbaancoach het pad dat je tot nu toe hebt afgelegd en bekijken jullie samen hoe het verder moet. Het kan zijn dat je droomjob enkele nieuwe vaardigheden vereist, waarop je besluit om een bijkomende opleiding te volgen. Maar je kan net zo goed tot de ontdekking komen dat je huidige job je wél goed bevalt, mits je een aantal noodzakelijke veranderingen doorvoert.
Zit je na je loopbaanbegeleiding toch nog met vragen? Dat kan je tot 12 maanden na je laatste sessie nog steeds terecht bij je coach voor een extra nazorgsessie van 30 minuten (bij een pakket van 4 uur) of 1 uur (bij een pakket van 8 uur).
Oké, maar wat gaat dat mij kosten?
Kort gezegd: niet veel tijd, en al zeker niet veel geld!
In totaal heb je recht op 8 uur loopbaanbegeleiding per 6 jaar. Die 8 uur kan je in één pakket opnemen of onderverdelen in twee blokken van telkens 4 uur. Het tweede blok mag je eender wanneer opnemen binnen die 6 jaar, mits je op dat moment tewerkgesteld bent. Je kiest zelf of je voor beide blokken al dan niet hetzelfde loopbaancentrum raadpleegt.
In theorie heeft zo’n traject van 8 uur een waarde van maar liefst 1100 euro, maar dankzij het bestaan van loopbaancheques betaal jij daar slechts 80 euro voor! Zo wil de Vlaamse overheid iedereen de kans geven om de beste zet te ontdekken voor zijn of haar carrière.
Let wel: de cheques zijn enkel geldig als je het traject volgt bij een erkende loopbaancoach. Sessies bij een life coach, mental coach, personal coach, bedrijfscoach of executive coach kunnen een gelijkaardig doel hebben, maar die kan je dus niet vergoeden aan de hand van loopbaancheques.
Loopbaancheques, hoe kom ik daaraan?
Loopbaancheques kan je heel eenvoudig bestellen:
- Telefonisch via het gratis nummer 0800 30 700
- Of online via de website van VDAB (via 'mijn loopbaan')
Per keer kan je één cheque bestellen (geldig voor 4u). Zodra je de som van 40 euro betaald hebt en VDAB gecontroleerd heeft of je er ook daadwerkelijk recht op hebt, kan je de cheque omruilen voor 4 uur loopbaanbegeleiding.
We raden aan te wachten met het bestellen van je cheques tot je een geschikt loopbaanbegeleider gevonden hebt. De cheques zijn immers maar drie maanden geldig, en het spreekt voor zich dat je het best rustig de tijd neemt om een coach te vinden waar je je goed bij voelt.
Verberg informatie over loopbaanbegeleider voor loopbaanbegeleiding - Vind een loopbaanbegeleider voor loopbaanbegeleidingM
Maatschappelijke integratie
Vind een coach voor 'Maatschappelijke integratie'Marketing
Vind een coach voor 'Marketing'Menopauze
Laat meer zien van coach voor 'Menopauze' - Vind een coach voor 'Menopauze'Wat is de menopauze?
De menopauze is het moment waarop het vrouwelijk lichaam hormonaal verandert en de menstruele cyclus stopt waardoor ze in haar onvruchtbare periode komt. Bij sommige vrouwen gaat deze overgang gepaard met warmteopvliegers, een droge schede, een verminderd libido of blaasontstekingen. Ook hoofdpijn, gewichtstoename en emotionele spanning komt soms voor. De gemiddelde leeftijd voor het krijgen van de menopauze ligt rond 50 jaar.
Verberg informatie over coach voor 'Menopauze' - Vind een coach voor 'Menopauze'Midlifecrisis
Laat meer zien van coach voor 'Midlifecrisis' - Vind een coach voor 'Midlifecrisis'Wat is een midlife-crisis?
Tijdens een midlife-crisis wordt een persoon geconfronteerd met het ongenoegen dat gegroeid is gedurende de jaren. Vaak beseft men dat het leven dat men leidt niet meer bij zich past, dat de helft van het leven al voorbij is en botst men op zingevingsvragen. Angst voor de toekomst en ontevredenheid en frustratie over werk, partner en de invulling van vrije tijd zorgen ervoor dat personen in een midlife-crisis vaak behoefte hebben om hun leven radicaal over een andere boeg te gooien. Vaak is dit een vluchten in plaats van te reflecteren over zichzelf en het leven.
Verberg informatie over coach voor 'Midlifecrisis' - Vind een coach voor 'Midlifecrisis'Miskraam
Vind een coach voor 'Miskraam'Misofonie
Laat meer zien van coach voor misofonie - Vind een coach voor misofonieIemand die te luid rommelt in z’n zak chips in de bioscoop vinden we allemaal maar niks. Maar word jij oprecht woedend wanneer je iemand hoort kauwen? Misschien word je wel helemaal gek van het geluid van iemand die geeuwt of snuffelt? Of is het net de tikkende klok of de richtingsaanwijzer in je auto die je over de rooie laat gaan?
Misschien is er dan wel sprake van misofonie.
Vind meteen een coach voor misofonie
Lees meer over misofonie:
Wat is misofonie? Is het een ziekte?
Misofonie en autisme, OCD, ADHD…
Hoe omgaan met misofonie: behandeling en coaching
Wat is misofonie?
Misofonie is een neurologische aandoening waarbij bepaalde geluiden een (vaak intense) emotionele respons veroorzaken. De benaming is een combinatie van het Griekse ‘misos’, voor ‘haat’, en ‘phónè’, voor ‘stem of geluid’.
We gebruiken het woord ‘aandoening’ en niet ‘ziekte’ omdat dat laatste doorgaans een mogelijkheid tot genezing impliceert. Momenteel is er echter nog geen genezing mogelijk bij misofonie. Een ‘aandoening’ wordt gezien als een afwijking van de gezonde toestand van het lichaam en/of de geest; daaraan voldoet misofonie dus wel.
De geluiden waarop personen met misofonie reageren, worden ook wel ‘triggers’ genoemd. Reacties op deze geluiden of bewegingen kunnen uiteenlopen van extreme boosheid, woede, walging en haat tot paniek en drang om te vluchten.
Personen met misofonie reageren niet op lawaai of geluid in het algemeen, maar wel op zeer specifieke zaken.
Wanneer een specifiek geluid een reactie uitlokt, wordt gesproken van een auditieve trigger.
Wanneer een bepaalde beweging de reactie veroorzaakt, is er sprake van kinesthetische triggers. Deze vorm wordt ook wel misokinesie genoemd.
Het is niet exact geweten hoe veel personen ermee te maken krijgen, maar sommige bronnen geven aan dat niet minder dan 15 à 20% van de volwassen bevolking ermee te maken zou krijgen.
Voorbeelden van misofonie
Bij zij die te maken krijgen met misofonie, lopen de triggers sterk uiteen.
Sommigen reageren sterk op geluiden die met de mond gemaakt worden, zoals kauwen, smakken of boeren, maar ook fluitergeluiden of het geluid van een kus kunnen een trigger zijn.
Anderen reageren op ademhalingsgeluiden. Denk aan hikken, niezen, een fluitende ademhaling, geeuwen…
Nog anderen hebben het moeilijk met bepaalde stemgeluiden, zoals zeer nasale of net zeer hese stemmen, het veelvuldig gebruiken van stopwoorden of -geluiden…
Omgevingsgeluiden zoals een tikkende klok, een druppende kraan, het geluid van een draaiende auto, geblaf of gemiauw en meer kunnen ook soms triggers vormen.
Ten slotte kunnen ook andere lichaamsgeluiden zoals een rommelende maag of krakende vingers voor reacties zorgen bij mensen met misofonie.
Voorbeelden van misokinesie zijn o.a. bewegende vingers, gepruts aan haar, op-en-neer bewegende benen of eet-gerelateerde bewegingen zoals eten in de mond stoppen.
Hoe ontstaat misofonie?
Over het ontstaan van misofonie is eigenlijk weinig concreet geweten. Het is dus onduidelijk waar deze hevige reactie op geluiden bij velen vandaan komt.
Er wordt wel vermoed dat het meestal ontstaat op jongere leeftijd, aan het begin van de puberteit. Er zou dan sprake zijn van een Pavloviaanse reactie. Je lichaam koppelt het geluid dus aan de negatieve gevoelens, waardoor een reflex ontstaat.
Op zo’n moment wordt er in het lichaam veel adrenaline aangemaakt, waardoor de hartslag omhoog gaat, de bloeddruk stijgt en de ademhaling versnelt. Je lichaam komt in een ‘fight or flight’ reactie terecht.
Omdat niet iedereen die zich ergert aan storende geluiden ook misofonie ontwikkelt, wordt rekening gehouden met een mogelijk erfelijk aspect.
Misofonie en autisme, OCD, ADHD…
Gedurende het onderzoek naar misofonie zijn connecties met bepaalde psychologische aandoeningen opgedoken.
Zo werden onder andere verbanden opgetekend tussen misofonie en mensen met autisme, ADHD, OCD of depressieve of angststoornissen.
Het gaat echter om correlaties – niet iedereen die met deze aandoeningen te maken krijgt, heeft automatisch ook misofonie.
Momenteel heeft misofonie nog geen eigen plekje in de DSM V, het handboek van de psychiatrische diagnostiek. Wegens de ernst en impact van de aandoening en de vele verbonden aandoeningen wordt hier wel voor geijverd.
Behandeling en coaching bij misofonie
Omdat er nog zo weinig geweten is over de oorzaak en het ontstaan van misofonie, is er ook nog geen medicatie beschikbaar.
Daarnaast is een behandeling ook niet voor de hand liggend, omdat de intense reactie na het waarnemen van de trigger zo instant ervaren wordt.
Toch wordt bij een meerderheid (56%) van zij die de misofonie-diagnose kregen een positief effect genoteerd na therapie en coaching. Die resultaten lijken ook blijvend: zowel fysiek, mentaal als sociaal functioneerden deze personen na een jaar nog steeds beter.
Specifiek worden personen met misofonie vaak behandeld met behulp van Cognitieve Gedragstherapie. Daarbij worden technieken meegegeven om de last die je ervaart door de misofonie te verminderen. De therapie kan ook helpen om sociaal isolement door het willen vermijden van de triggers te beperken.
Naast de Cognitieve therapie wordt aan de Universiteit van Amsterdam ook gewerkt met aandachtstraining, counterconditioning en relaxatie-/onstpanningsoefeningen, toepassingen waar sommige coaches je mee kunnen helpen.
Wegens de duidelijke connectie tussen misofonie en andere psychologische aandoeningen, het sociale isolement dat soms optreedt en de algemeen grote impact op de stress-ervaring, is een degelijke begeleiding een vanzelfsprekende meerwaarde.
Op zoek naar verlichting voor jouw misofonie klachten, of de klachten van iemand in je omgeving?
Verberg informatie over coach voor misofonie - Vind een coach voor misofonieMotivatie
Vind een coach voor motivatieN
Narcisme
Vind een coach voor narcismeNeurodiversiteit
Laat meer zien van coach voor 'Neurodiversiteit' - Vind een coach voor 'Neurodiversiteit'
Neurodiversiteit krijgt steeds meer aandacht in onze samenleving. Het begrip verwijst naar de natuurlijke variatie in het menselijk brein en erkent dat mensen op verschillende manieren denken, leren en informatie verwerken.
Of je nu zelf neurodivergent bent of iemand kent die dat is, in deze tekst vind je waardevolle inzichten, praktische adviezen én informatie over het vinden van de juiste professionele hulp.
We beantwoorden de volgende vragen:
Wat is neurodiversiteit?
Welke vormen van neurodiversiteit bestaan er?
Hoe weet je of je neurodivergent bent?
Hoe ga je om met neurodiversiteit?
Professionele begeleiding zoeken
Wat is neurodiversiteit?
De term ‘neurodiversiteit’ verwijst naar de variatie in het menselijk brein, specifiek met betrekking tot leren, denken en het verwerken van informatie.
Het concept werd in de late jaren '90 geïntroduceerd door socioloog Judy Singer en heeft sindsdien veel aanhang gekregen in de wereld van psychologie en onderwijs.
Personen die neurodivers zijn, worden vaak gezien als afwijkend van wat onze maatschappij als de “standaard” ziet (vaak ‘neurotypisch’ genoemd). Ze verwerken prikkels (op sociaal vlak, op vlak van kennis(vergaring) etc.) anders dan de meerderheid.
De term werd echter in het leven geroepen om te benadrukken dat er niet één "juiste" manier is om te denken, te leren of je te gedragen. Iedereen is uniek, en dus werkt geen enkel brein, zelfs niet die van identieke tweelingen, op exact dezelfde manier. De term ‘neurodivers’ wil dit onderstrepen.
Welke vormen van neurodiversiteit bestaan er?
De term ‘neurodiversiteit’ dekt een brede en diverse groep aan neurologische variaties. Het is dus onmogelijk om een volledig overzicht te voorzien.
De volgende vormen zijn echter enkele van de vaakst voorkomende:
Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
ASS is een ontwikkelingsstoornis die communicatie, sociaal gedrag en non-verbale communicatie kan beïnvloeden, maar de kenmerken variëren van persoon tot persoon.
Zo is voor personen met het Syndroom van Asperger, een vorm van ASS, vooral sociaal contact een uitdaging.
Mensen met ASS kunnen unieke talenten en sterktes hebben, zoals een hoog niveau van detailgerichtheid en focus.
Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder (ADHD en ADD)
ADHD en ADD zijn aandoeningen die zich hoofdzakelijk kenmerken door problemen met aandacht, focus en impulsiviteit.
Personen met ADHD zijn vaak heel creatieve denkers. Bijten ze zich vast in een bepaalde activiteit of een bepaald idee, dan kan een hyperfocus hen ook zeer gedreven maken.
Dyslexie en dyscalculie
Dyslexie en dyscalculie zijn leerstoornissen die respectievelijk de taalverwerking, met name lezen en schrijven, en rekenvaardigheid beïnvloeden. Gemiddeld vind je, in een klas van 30 leerlingen, één à twee personen met dyslexie of dyscalculie.
Personen met dyslexie hebben vaak uitstekend ruimtelijk inzicht en probleemoplossende vaardigheden en zij met dyscalculie kunnen dan weer sterk taalvaardig en creatief zijn.
Dyspraxie of DCD (Developmental Coordination Disorder)
Dyspraxie beïnvloedt de coördinatie van bewegingen en kan leiden tot problemen met motorische vaardigheden, waardoor zaken zoals fietsen, lopen en schrijven moeilijk zijn. Het gaat vaak ook gepaard met spraak- en taalontwikkelingsstoornissen, en andere neurodiverse variaties.
Vaak wordt er samengewerkt met een kinesitherapeut, ergotherapeut en/of logopedist om de juiste ondersteuning te bieden.
Mensen met dyspraxie hebben vaak een goed langetermijngeheugen en een grote veerkracht en doorzettingsvermogen.
Hoe weet je of je neurodivergent bent?
Omdat ieder brein uniek is, ziet neurodiversiteit er bij iedere neurodivergent anders uit. Het identificeren van een neurologische variatie kan daardoor een complex proces zijn, maar er zijn enkele stappen die je kunt volgen:
- Zelfreflectie: Vermoed je dat je neurodiverse bent, dan heb je waarschijnlijk al enkele zaken aan je eigen gedrag en of gedachtengang opgemerkt. Observeer jezelf en noteer je observaties.
- Research: Lees over de verschillende soorten neurodivergentie en vergelijk jouw observaties met de beschrijvingen en kenmerken die je terugvindt.
- Professionele diagnose: Overweeg een afspraak bij een specialist, zoals een psycholoog of een neuroloog, voor een formele evaluatie. Een concrete diagnose is niet voor iedereen noodzakelijk, maar kan helpen om toegang te krijgen tot ondersteunende diensten en behandelingen indien jij dat zou wensen.
- Praat met anderen: Het kan waardevol zijn om te praten met anderen die neurodivergent zijn of die ervaringen hebben met neurodiversiteit. Zo vind je steun, oplossingen voor uitdagingen en antwoorden op eventuele vragen.
Hoe ga je om met neurodiversiteit?
Een belangrijke stap in het omgaan met neurodiversiteit is acceptatie en begrip. Enkele zaken kunnen hierbij helpen:
- Educatie: Zowel voor neurodivergente als voor neurotypische personen is het nuttig om bij te leren over neurodiversiteit. Kennis is een goede basis om jezelf beter te begrijpen én om ondersteuning te bieden. Zo leer je uitdagingen (samen) te navigeren.
- Zelfzorg: Zorg voor jezelf door te leren wat jouw neurodivergent brein de nodige rust brengt. Stressmanagement en mindfulness-oefeningen kunnen ook nuttig zijn, al kunnen die er voor jou anders uitzien dan voor anderen.
- Aanpassing: Zoek naar aanpassingen en hulpmiddelen die je dagelijks leven makkelijker maken. Voor vele neurodivergente personen helpt het bv. om zich af te kunnen sluiten van omgevingsgeluid, maar oplossingen kunnen variëren van technologische hulpmiddelen tot aanpassingen in je werkomgeving.
- Ondersteuning: Communiceer met je omgeving (indien mogelijk en veilig). Zo kunnen zij je helpen ondersteunen. Het kan ook nuttig zijn om te werken met een coach die ervaring heeft met neurodiversiteit.
Vind professionele begeleiding
Als je denkt dat je neurodivergent bent of ondersteuning nodig hebt bij het omgaan met neurodiversiteit, kan het nuttig zijn om een coach te raadplegen. Op Vind-een-Coach.be kun je eenvoudig coaches vinden die gespecialiseerd zijn in het werken met neurodiverse personen.
Het is belangrijk om een coach te vinden die niet alleen begrijpt wat neurodiversiteit is, maar die ook de nodige ervaring heeft om je degelijk te ondersteunen.
Of je nu worstelt met specifieke uitdagingen of simpelweg beter wilt begrijpen hoe je brein werkt, de juiste professionele hulp kan een waardevolle tool zijn om het beste uit jezelf te halen.
Nieuw samengestelde gezinnen
Vind een coach voor 'Nieuw samengestelde gezinnen'O
Online marketing
Vind een coach voor 'Online marketing'Opvoeding
Vind een coach voor 'Opvoeding'Ouderschap
Vind een coach voor 'Ouderschap'Overgewicht
Vind een coach voor 'Overgewicht'Overspannen
Vind een coach bij 'Overspannenheid'P
Perfectionisme
Vind een coach voor 'Perfectionisme'Personal branding
Vind een coach voor 'Personal branding'Persoonlijke ontwikkeling
Vind een coach voor 'Persoonlijke ontwikkeling'Piekeren
Vind een coach bij 'Piekeren'Psychosomatische klachten
Laat meer zien van coach voor 'Psychosomatische klachten' - Vind een coach voor 'Psychosomatische klachten'Wat zijn psychosomatische klachten?
Psychosomatische klachten zijn fysieke klachten die veroorzaakt worden door emotionele of mentale verstoringen. Vaak worden deze klachten ten onrechte over-gerelativeerd of teniet gedaan als onwaar. Psychosomatische klachten zijn aanwezig in de gewaarwording van de persoon en kunnen zich in het lichaam manifesteren. Deze klachten kunnen zich bevinden over het hele lichaam en zijn afhankelijk van de oorzaak. Ook emotionele klachten kunnen psychosomatisch zijn.
Verberg informatie over coach voor 'Psychosomatische klachten' - Vind een coach voor 'Psychosomatische klachten'Public speaking
Vind een coach voor 'Public speaking'Q
R
Re-integratie bij ziekte
Vind een coach voor 'Re-integratie bij ziekte'Relatiebreuk verwerken
Vind een coach voor 'Relatiebreuk verwerken'Relatieproblemen
Laat meer zien van coach voor relatieproblemen - Vind een coach voor relatieproblemenElke persoon en elke relatie is anders. Een goede relatie is een kwestie van het juiste evenwicht vinden tussen jullie beide. En dat doe je samen. Ook al lijkt het soms uitzichtloos, even stilstaan bij je relatie, tijd maken voor elkaars behoeften en enkele concrete oefeningen kunnen je relatie verbeteren.
Heel wat relatieproblemen kunnen een fijne relatie in de weg staan: aanslepende ruzies, onenigheid over de opvoeding, ongelijke verdeling van de taken, wantrouwen, jaloezie, bedrog of vreemdgaan, onbegrip, te kort aan affectie, seksuele problemen (verschillend libido, pijn, angst, impotentie,…), moeizame communicatie,...
Stress heeft een directe invloed op jezelf en je relatie, dit verhoogt de druk en kan impliciet je relatie op de proef stellen. Stress op het werk, veranderingen na het krijgen van een kind, financiële moeilijkheden,… Het probleem ligt dus niet altijd aan de relatie op zich. Structurele aanpassingen of leren efficiënt te communiceren in tijden van stress kan de relatiestress verlichten.
Relatietherapie hoeft geenszins een laatste oplossing te zijn; therapie kan op elk moment preventief gegeven worden om te voorkomen dat spanningen uitgroeien tot meer diepgaande problemen of een relatiebreuk. Soms kan relatietherapie ook dienen als een soort tussentijdse evaluatie: waar staan we vandaag, wat zijn onze doelen en hoe kunnen we die bereiken?
S
Schoolmoe
Vind een coach voor 'Schoolmoe'Seksuele problemen man
Vind een coach voor 'Seksuele problemen man'Seksuele problemen vrouw
Vind een coach voor 'Seksuele problemen vrouw'Seksverslaving
Vind een coach voor 'Seksverslaving'Slaapproblemen
Laat meer zien van coach voor 'Slaapproblemen' - Vind een coach voor 'Slaapproblemen'Iedereen heeft wel eens slapeloze nachten, maar vanaf wanneer spreken we van een slaapprobleem? Hoe kunnen we deze herkennen en hoe raken we ervan af?
Contacteer direct een coach voor slaapproblemen en slaapcoaching.
Of lees meer over:
Wat zijn slaapproblemen?
Vermoeidheid of Slapeloosheid?
Oorzaken
Gevolgen
Slaapproblemen oplossen: behandeling
Soorten slaapproblemen
Tips
Wat zijn slaapproblemen?
Slapeloosheid of insomnia is een veelvoorkomende klacht waarbij je moeilijk in slaap raakt of kunt doorslapen. We spreken van insomnia als je gedurende drie maanden minstens drie nachten per week de slaap niet kunt vatten. En dat ondanks voldoende slaapgelegenheid.
Slaapbehoefte is persoons-en leeftijdsgebonden. Ook de mate van activiteit tijdens de dag speelt een rol. De kwaliteit van de slaap speelt een grotere rol dan de kwantiteit.
Vermoeidheid of Slapeloosheid?
Vermoeidheid wordt veroorzaakt door een inspanning of slaaptekort. Vermoeidheid treedt op wanneer de slaapbehoefte ’s nachts niet bevredigd wordt. Een verleidelijke, maar verkeerde oplossing lijkt dan een middagdutje; dit kan echter leiden tot een verstoring van de nachtrust.
Dutten is echter wel een oplossing in stress-situaties, zoals conflicten, onverwachts verlies, te zware geestelijke belasting thuis of op het werk. In dergelijke situaties dient de slaap als middel om geestelijk en lichamelijk nieuwe energie te krijgen. Door deze extra slaap zal je ook vaak beter kunnen omgaan met problemen.
Belangrijk om te weten is dat vermoeidheid zelf kan leiden tot slapeloosheid.
Oorzaken van slaapproblemen
De oorzaken van slapeloosheid kunnen vaak niet gereduceerd worden tot één probleem, maar zijn een samenspel van factoren.
Een slechte nachtrust kan liggen aan een slecht bed of verkeerde eet-en drinkgewoontes. Daar kun je zelf gemakkelijk wat aan doen.
Wanneer spanningen en verkeerde slaapgewoonten daarentegen aan de basis liggen, is het aangeraden professionele hulp in te roepen.
Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel; Je raakt niet in slaap door problemen of spanningen en door te lang wakker te liggen kun je niet meer in slaap geraken waardoor de spanning of frustratie opnieuw stijgt.
Door te leren om je geestelijk te ontspannen, verhoog je de kans opnieuw ongestoord te kunnen slapen. Lees meer over hoe slaapproblemen oplossen.
Insomnia kan optreden naast- of als gevolg van een reeds bestaande mentale aandoening (bv. depressie), een medische aandoening (bv. Pijn) of verstoord dag –en nachtritme.
Gevolgen van slaapproblemen
Goed uitgerust zijn is essentieel voor een goed functioneren. De verstoring van de slaap zorgt dan ook voor moeilijk sociaal en beroepsmatig functioneren.
Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
- Je humeur: prikkelbaarheid, snel boos of emotioneel worden, lusteloosheid of vastkomen in negatieve gedachten
- Mentaal functioneren: verminderd concentratievermogen, verminderd reactievermogen (vb in de auto), fouten maken, geheugenproblemen
- Fysieke gezondheid: veel ziek worden (verkoudheden, ontstekingen aan de luchtwegen, ea), buikklachten, migraine, belasting voor je hart, algemeen energietekort, CVS,…
- Maar ook depressie, burn-out ea kunnen deels het gevolg zijn van slaaptekort.
Zoek een slapeloosheid-coach voor slaapcoaching of meer advies.
Slaapproblemen oplossen: coaching
Doordat slapeloosheid vaak in combinatie voorkomt met een andere mentale moeilijkheden, is het aan te raden voor beiden een behandeling te volgen.
Coaching
In coaching pak je mogelijke onderliggende problemen aan. Samen met de coach ga je enerzijds op zoek naar een mogelijke oorzaak en behandel je deze (via gesprek, oefeningen, het bekijken van je gedachten,…)
Anderzijds leer je concreet wat te doen bij slaapproblemen. In relaxatie en ademcoaching leer je hoe te ontspannen en wat je daarvoor nodig hebt.
Vind hier een coach voor slaapproblemen of slaapcoaching.
Slaapmedicatie
Rond slaappillen is er een debat over de voor-en nadelen. Het is hoe dan ook een goed idee jouw slaapprobleem verder uit te diepen. Zo ontdek je of een slaapmiddel gerechtvaardigd is of er een oplossing in coaching ligt.
Vraag steeds eerst raad aan je arts voordat je start met slaapmedicatie, want naast het gewenste effect zijn er ook risico’s aan verbonden.
Natuurlijke middelen kunnen ook tijdelijke ondersteuning bieden. Ze hebben vaak een kalmerend en rustgevend effect. Maar ook hier is deskundig advies aangewezen.
Soorten slaapproblemen
Spanningen en Piekeren
Piekeren kan de slaap soms ernstig verstoren. Je blijft maar malen en ’s nachts krijg je zelfs vaak het gevoel dat het allemaal erger wordt.
Zowel bij het inslapen als bij ’s nachts wakker worden kunnen piekeren en spanningen opduiken, wat frustratie of zelfs angst tot gevolg kan hebben.
Belangrijk hierbij is te leren je gedachten ’s nachts los te laten of de irrationele gedachten om te buigen naar gedachten die werkelijk kloppen. Coaching bij slaapproblemen kan je hierbij helpen.
Nachtmerries
Nachtmerries zijn dromen met een beangstigende inhoud. Er staat geen leeftijd op nachtmerries, al komen ze vaker voor bij kinderen. Bij volwassenen kan dit een gevolg zijn van spanningen, stress of trauma’s, maar ook van overmatig alcohol of abrupt stoppen met slaapmiddelen.
We kunnen een onderscheid maken tussen nachtmerries en nachtangst of angstaanvallen, waarbij je met een schreeuw wakker wordt, in paniek bent en meteen klaarwakker bent.
Hypersomnia
Hypersomnia lijkt net het omgekeerde van insomnia: je slaapt te veel of je voelt je voortdurend slaperig. De klachten bestaan uit overdreven slaperigheid, gedurende minstens een maand, in die mate dat het je normale functioneren hindert. Hypersomnia manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds slaap je erg lang en ondervind je moeite om op te staan. Anderzijds heb je overdag last van een slaperig gevoel.
Een vorm van hypersomnia is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Slaapapneu
Een slaapapneu is een verstoring in je ademhaling tijdens het slapen. Wanneer je ademhaling stopt voor minstens 10 seconden, spreek je over een apneu. Door wakker te schieten start de ademhaling opnieuw. Steeds wakker worden zorgt voor vermoeidheid en een tekort aan diepe slaap. Ernstige apneus kunnen zuurstoftekort tot gevolg hebben.
Narcolepsie
Narcolepsie of ongewild slapen overdag kan overal optreden: midden in een gesprek, op het werk, in de klas, wachtend voor een stoplicht,…
Zo’n aanval duurt twee tot vijf minuten en wordt soms voorafgegaan door emoties (lachen, boosheid, angst, (seksuele) opwinding) en leidt tot verlies van controle over de spieren.
De oorzaak van narcolepsie is het overslaan van diepe slaapfasen. Patiënten zullen zelf hun nachtelijke rust omschrijven als ‘vaak onderbroken’.
Symptomen van narcolepsie zijn:
- Spierverslapping: korte algehele zwakte
- In elkaar zakken, volledig bij bewustzijn en gedurende enkele seconden-minuten op de grond blijven liggen. Je bent niet bewusteloos, al schijnt dat soms zo omdat de oogleden gesloten zijn en spreken onmogelijk is. Zo’n aanval heeft geen lichamelijke gevolgen.
- Akelige droombeelden tijdens inslapen
- Slaapverlamming: na het wakker worden niet kunnen bewegen
Tips voor een betere nachtrust
- Om in te slapen ben je best moe, heb je het warm genoeg en lig je in een comfortabele houding.
- Zorg dat je geen honger hebt en niet teveel hebt gegeten.
- Ga dagelijks op hetzelfde ogenblik slapen, zodat je biologische klok weet wanneer het lichaam zal rusten.
- Zorg ervoor dat de slaapkamer rustig, donker en goed geventileerd is.
- Neem geen genotmiddelen (koffie, alcohol, nicotine) voor het slapengaan. Deze stimuleren het centraal zenuwstelsel, waardoor je energieker zal zijn.
- Zorg ervoor dat je niet op een klok kan kijken, dit verhoogt enkel de spanning.
- Terugkerende voorspelbare (geluids)prikkels kunnen slaapverwekkend zijn. Soms kan rustgevende muziek of een geleide meditatie helpen om je gedachten af te leiden.
- Schrijf op waar je aan denkt, leg het weg en neem het ’s morgens al je wil opnieuw op.
- Praat over je zorgen. In eerste instantie met je vrienden of familie, of zet de stap naar een coach.
Nog vragen?
Contacteer een coach die slaapproblemen behandelt
Verberg informatie over coach voor 'Slaapproblemen' - Vind een coach voor 'Slaapproblemen'Solliciteren
Vind een coach voor 'Solliciteren'Stoppen met roken
Vind een coach voor 'Stoppen met roken'Stress en spanningen
Laat meer zien van coach voor stress - Vind een coach voor stress
Voel je je overspannen? Vermoeid? Of net heel geïrriteerd? Deze symptomen kunnen wijzen op een teveel aan stress. Sommige spanningen op het werk of in je relatie kunnen je dagelijkse leven sterk beïnvloeden. Wanneer wordt stress een probleem? En hoe verminder je stress? Kijk samen met een coach naar de oorzaken en oplossingen voor jouw stress.
Of lees meer over:
Wat is stress?
Wat zijn de oorzaken van stress?
Stress: lichamelijke klachten
Stress: psychische symptomen
Behandelen van stress
Stress bij kinderen
Stress door coronavirus
Stress test
Tips om stress te verminderen
Wat is stress?
Stress is het gespannen gevoel dat je ervaart wanneer je onder druk staat. Deze natuurlijke reactie stelt ons in staat om in een gevaarlijke situatie te vechten of te vluchten. Je polsslag en ademhaling versnelt, je spieren spannen zich op en er komt adrenaline vrij in je bloed. Zo is je lichaam in staat alert te reageren.
In de huidige maatschappij zal het niet vaak voorkomen dat je je echt in een gevaarlijke situatie bevindt. File, spanningen op het werk, verstikkende deadlines, enz. zorgen echter ook voor de nodige stress. Hier is niks mis mee. Dankzij stress kan je je soms net dat beetje extra geven voor een examen of opdracht. Je wordt gepusht om beter te presteren. Pas wanneer stress zich begint te uiten in verschillende psychologische en lichamelijke klachten is er sprake van problematische stress. Op termijn kan stress uitmonden in een burn-out. Belangrijk is dus om tijdig in te grijpen wanneer je stress ervaart.
Wat zijn de oorzaken van stress?
De oorzaak van stress is vaak te vinden bij de doelen die je jezelf stelt. Dit kunnen doelen zijn op het vlak van werk, hobby’s, relaties, enz. Je voelt je goed zolang je deze doelen min of meer kan bereiken.
Lukt het echter niet of onvoldoende om je doelen te bereiken dan komt het vecht-vlucht mechanisme van je lichaam in actie. Je voelt je gespannen of net heel verslagen en lusteloos.
Op korte termijn kan stress een positief effect hebben: je bent alert en je stressbestendigheid verhoogt. Sleept stress echter een langere periode aan? Dan ontstaan verschillende lichamelijke en psychische klachten. Denk je onder meer druk te staan dan goed voor je is? Bekijk onze stresstest of contacteer een stresscoach voor een verkennend gesprek.
Stress: lichamelijke klachten
Elk lichaam reageert anders op stress. Onderstaande symptomen zijn vaak het gevolg van stress.
- Hoofdpijn en migraine
- Slaapproblemen
- Spierpijn en gespannen spieren
- Hartkloppingen en verhoogde bloeddruk
- Drukkend gevoel op de borst
- Kortademigheid en hyperventilatie
- Vermoeidheid en lusteloosheid
- Maag- en darmstoornissen
- Zenuwtrekjes
- Haaruitval
- Verminderde weerstand tegen infecties
Stress: psychische symptomen
Ook emotioneel kan je verschillende klachten ondervinden na een langdurige blootstelling aan stress.
- Een gejaagd gevoel en niet meer kunnen ontspannen
- Prikkelbaar en geïrriteerd zijn
- Angst en piekeren
- Sombere buien en snel huilen
- Besluiteloosheid
- Onzekerheid en minder zelfvertrouwen
- Verstrooidheid en concentratieproblemen
Behandelen van stress
Stress probeer je gedragsmatig te verminderen of te ontwijken. Ook hier kan een probleem ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je:
- Steeds vaker antistresspillen gebruikt
- Probeert te ontspannen via drugs of alcohol
- Sociale contacten uit de weg gaat en zo in een isolement belandt
Wanneer stress niet behandeld wordt, kan deze uitmonden in een depressie of burn-out. Tijdig ingrijpen is dus de boodschap. Stress behandelen begint bij het aanpakken van de oorzaak. Wat geeft je stress? In welke situaties ondervind je spanningen? Gezonde stress kan je kanaliseren. Ongezonde stress en de bijhorende symptomen gaan niet zomaar weg en moet aangepakt worden, bijvoorbeeld via coaching.
Samen met een stress coach krijg je inzicht in de oorzaken van overmatige stress. Je leert opnieuw te ontspannen en leert nieuwe gedragspatronen aan om anders te reageren op stressvolle situaties in de toekomst.
Coaching
Volgende coachingssessies kunnen je uitstekend helpen om je stress te verminderen:
- Coaching: ontdek samen met een coach de oorzaken en oplossingen van je stress.
- Gedragscoaching: leer hoe je gedrag je stressgehalte beïnvloedt.
- Lichaamsgerichte coaching: hier staan relaxatie en ontspanningsoefeningen centraal. Wat heeft je lichaam nodig om te ontspannen?
- Ademcoaching: dankzij een betere ademhaling leer je beter om te gaan met stress.
- Mindfulness en yoga: combineer lichamelijke en geestelijke rust en ontspanning.
- Stressmanagement: leer hoe je kan omgaan met stress.
Medicatie tegen stress
Antistresspillen kunnen stress verminderen. Toch is medicatie niet voldoende om je stress aan te pakken. Het vlakt de symptomen van stress uit maar je leert niet om te gaan met de druk.
Tijdens coaching leer je op een gezonde en productieve manier om te gaan met stressvolle situaties. Dit kan eventueel in combinatie met medicatie om het herstel te vergemakkelijken.
Stress bij kinderen
Ook kinderen kunnen te maken krijgen met stress in moeilijke periodes of bij tegenslagen. School kan een belangrijke factor zijn maar ook hun sociale leven, verwachtingen en persoonlijke ontwikkeling kunnen voor stress zorgen. Kinderen leren omgaan met stress zorgt ervoor dat ze ook als volwassene beter hun stress zullen kunnen aanpakken.
Enige vorm van stress bij kinderen kan goed zijn. Bij een spreekbeurt, een sportwedstrijd, een schooltoets, enz. is dit volslagen normaal. Laat je kind ook weten dat het normaal is om soms bang of zenuwachtig te zijn.
Stress herkennen bij kinderen is niet altijd even eenvoudig. Vaak komen enkele van volgende symptomen naar voor:
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Veel huilen
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen
- Zich afzonderen
Als ouder kan je je kind helpen door samen te zoeken naar de oorzaak van stress. Kinderen zien namelijk niet altijd het verband tussen bijvoorbeeld een belangrijke toets en de daarmee gepaard gaande stresssymptomen.
Een kindercoach voor stress kan je hierin uitstekend bijstaan. Zo verlicht je samen de stress en spanningen van je kind.
Stress door corona
Heb je stress door het coronavirus? Voel je je gespannen door de genomen coronamaatregelen of door het telewerken in quarantaine? Of voel je je om een andere reden gestresseerd? Dan is specifieke coaching bij stress door corona aangewezen.
Stress test
Weet je niet zeker of je te maken hebt met stress? Deze onderstaande stellingen kunnen een uitkomst bieden. Herken je jezelf hier voor een groot stuk in?
- Ik kan me moeilijk ontspannen
- Ik ervaar een grote tijdsdruk
- Ik heb moeite om nee te zeggen
- Iedereen kan altijd op mij rekenen
- Ik heb het gevoel nooit rond te geraken met wat ik moet doen
- Ik raak moeilijk in slaap
- Ik huil snel
- Ik stel hoge verwachtingen aan mezelf
- Ik heb soms last van kortademigheid of ademhalingsproblemen
- Mijn zelfbeeld is de laatste tijd verminderd
- Het werktempo bij mijn job ligt hoog
- Ik voel me soms angstig zonder echte reden
- De relatie met mijn gezin en familie kan heel beladen zijn
- Ik heb onlangs iets ergs meegemaakt (een ongeluk, relatiebreuk, een ontslag, enz.)
- Ik heb last van concentratieproblemen en maak vaker fouten
- Soms sla ik maaltijden over of werk ik tijdens het eten
- Ik heb alcohol of medicatie nodig om rustig te worden
- Ik heb vaak last van nekpijn of gespannen spieren in mijn rug en schouders
- Ik heb vaak last van buikpijn en maag- of darmproblemen
- Ik sla soms pauzes over op het werk
- Ik drink geregeld koffie of energiedrankjes
- Het grootste deel van de dag zit ik neer
- Mijn seksleven staat op een laag pitje
- Ik sta geregeld in de file of moet door de verkeersdrukte
- Ik erger me snel
Klopt het grootste deel van deze stellingen? Dan is het mogelijk dat je last hebt van ongezonde stress. Bespreek jouw situatie samen met een coach voor stressbehandeling.
Tips om stress te verminderen
Heb je vaak last van stress? Dan kunnen onderstaande tips je helpen om opnieuw meer evenwicht te vinden.
Rust voldoende. Neem tijd om te bekomen van een stressvolle situatie en maak voldoende tijd vrij om te doen wat je graag doet.
Beweeg genoeg. Probeer af en toe te sporten, bijvoorbeeld door met de fiets naar het werk te gaan of dagelijks een stukje te wandelen.
Eet gezond. Sla geen maaltijden over en probeer gezond te eten. Je vertering stimuleert je lichaam om tot rust te komen.
Slaap voldoende. Een goede nachtrust doet wonderen. Ga op tijd slapen en zorg voor een rustig avondritueel zoals een douche, rustige muziek, een paar bewegingsoefeningen, enz.
Maak een planning. Een duidelijke dagindeling helpt om onvoorziene, stressvolle situaties te voorkomen.
Doe oefeningen. Relaxatieoefeningen bij yoga, meditatie of mindfulness kunnen helpen om de stress te verlichten en even tot jezelf te komen.
Benoem de oorzaken. Zet de oorzaken van jouw stress op een rijtje? Wat kost je veel energie en wat kan je doen om dat te veranderen?
Stel grenzen. Zeg ‘neen’ wanneer je voelt dat je te veel hooi op je vork neemt. Dit geeft je op langere termijn meer rust en ademruimte.
Maak een afspraak met je stress coach voor nog meer tips om je stress aan te pakken.
Verberg informatie over coach voor stress - Vind een coach voor stressStudiekeuze
Vind een coach voor StudiekeuzeT
Timemanagement
Vind een coach voor 'Timemanagement'Tinnitus - oorsuizen
Laat meer zien van coach voor 'Tinnitus - oorsuizen' - Vind een coach voor 'Tinnitus - oorsuizen'
Kreeg je van je dokter de tinnitus-diagnose? Of zit je met een vervelende pieptoon in je oor en vermoed je zelf dat tinnitus de oorzaak is? Misschien heb je al langer tinnitus en ben je actief op zoek naar manieren om je tinnitus te verminderen?
Wat jouw situatie ook is: misschien kan therapie soelaas bieden.
Vind een coach voor tinnitus / oorsuizen
Lees meer over tinnitus – oorsuizen:
Wat is de oorzaak van tinnitus?
Tinnitus behandeling: kan je tinnitus verminderen of genezen?
Wat is tinnitus/oorsuizen?
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is één van de meest voorkomende oorklachten: maar liefst 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen krijgt ermee te maken.
Mensen die aan tinnitus lijden, horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen rondom hen niet kunnen horen.
Het soort geluid verschilt van persoon tot persoon. Sommigen horen een pieptoon, anderen een ruis, gerinkel, gebrom, gezoem…
Niet iedereen die tinnitus heeft hoort het storende geluid continu of heel luid. Soms verdwijnt het geluid af en toe, en bij anderen gaat het om een zachte toon.
Ook hoeft tinnitus niet in beide oren aanwezig te zijn. Je kan het storende geluid ook enkel links of enkel rechts horen.
Heb je tinnitus? Dan kan dat ook gepaard gaan met hyperacusis (overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden) of misofonie (overgevoeligheid voor zeer specifieke geluiden).
Wat is de oorzaak van tinnitus?
De oorzaak van tinnitus valt vaak niet of moeilijk te achterhalen en is daardoor bij velen onduidelijk.
De meeste mensen zijn het bekendst met gehoorschade door luide muziek. De zenuwcellen in je binnenoor zijn dan beschadigd en sturen daardoor geluidsprikkels naar je hersenen, die de aanhoudende toon veroorzaken.
Luide muziek is echter niet de enige oorzaak van beschadigde gehoorcellen. Ook andere luide geluiden zoals een ontploffing kan de schade veroorzaken, net als een langdurige (oor)ontsteking of een ongeval waarbij je schedel beschadigd raakt.
Verder zijn er nog enkele zaken die oorsuizen kunnen veroorzaken:
- Je gehoor-hersencellen zijn overactief, waardoor je ineens een geluid kan horen.
- Je gehoorbeentjes zijn beschadigd (otosclerose).
- Je hebt een vernauwd bloedvat in je hoofd of bij je oor, waardoor je je eigen hartslag hoort.
Heb je last van tijdelijke oorsuizen, dan kunnen bepaalde medicatie (bv. acetylsalicylzuur), een verkoudheid, verstopt oor en zelfs stress aan de oorzaak liggen.
Tinnitus behandeling: kan je tinnitus verminderen of genezen?
Oorsuizen van een tijdelijke aard gaan uiteindelijk over. Zo is het raadzaam om (uiteraard in samenspraak met je arts) je medicatie aan te passen als je ervaart dat die je tinnitus veroorzaakt. Bij een verstopt oor of verkoudheid kan je druppeltje krijgen om je oor te helpen genezen.
Voor vele mensen is tinnitus echter een permanente aanwezigheid in hun dagelijkse leven. Dat kan zwaar zijn, zeker wanneer het geluid dat ze waarnemen een hoge frequentie heeft, of luid is. Er bestaat geen medicatie voor tinnitus.
Doorgaans zijn er wel bepaalde zaken die helpen om de indringendheid van het geluid te beperken, bv. geconcentreerd bezig zijn met werk of een hobby, intensief sporten of intense ontspanning.
Ook muziek of ander geluid kan helpen om de toon tegen te gaan. Zo kan je naar muziek luisteren met oordopjes (uiteraard op een laag volume) en bestaan er ook ‘tinnitus-maskeerders’, een klein apparaatje dat een aangenaam geluid produceert dat de oorsuizen overstemt.
Mensen die slechthorend zijn en tinnitus hebben, zijn vaak gebaat bij gebruik van een hoorapparaat. De omgevingsgeluiden komen zo sterker binnen en overstemmen de oorsuizen.
Tot slot kan ook coaching en therapie helpen. Met behulp van Tinnitus Retraining Therapy krijg je technieken aangeleerd om zelf de impact van je tinnitus op je levenskwaliteit te verminderen.
Naast TRT kunnen ook andere vormen van coaching waardevol zijn. De impact van deze aandoening op levenskwaliteit, interpersoonlijke relaties etc. mag namelijk niet onderschat worden.
Coaching bij tinnitus: Tinnitus Retraining Therapy
Omdat tinnitus voor velen permanent en continu aanwezig is, kan het een grote impact hebben op het dagelijkse leven en op de mentale gezondheid. Zo’n 25% van tinnitus patiënten geeft aan het als (uitermate) hinderlijk te ervaren.
Om die impact te beperken en de aanwezigheid van de tinnitus een minder centrale rol te laten spelen, wordt een specifieke vorm van coaching en therapie aangeraden, namelijk Tinnitus Retraining Therapy.
Tinnitus Retraining Therapy of TRT is een vorm van cognitieve gedragscoaching.
Tijdens de sessies TRT krijg je verschillende tools aangeleerd die je helpen om te gaan met de emotionele en lichamelijk reacties die je ervaart. Je leert als het ware om de oorsuizen mentaal te dimmen.
Daarnaast blijkt ook stress een belangrijke factor bij tinnitus: in het veroorzaken ervan, maar ook in het verergeren van randklachten. Zo kan stress bijdragen tot gehoorverlies, wat tinnitus kan veroorzaken of verergeren.
Een kwalitatieve begeleiding bij tinnitus is dus onmisbaar.
Met één van onze coaches aan de slag rond jouw tinnitus klachten? Hier vind je alle coaches die werken rond tinnitus →
Verberg informatie over coach voor 'Tinnitus - oorsuizen' - Vind een coach voor 'Tinnitus - oorsuizen'U
V
Verdriet
Vind een coach voor 'Verdriet'Verlatingsangst
Laat meer zien van coach voor 'Verlatingsangst' - Vind een coach voor 'Verlatingsangst'Ben je bang om afgewezen, verlaten of in de steek gelaten te worden? Pas je jezelf snel aan voor je partner? Heb je het moeilijk om grenzen te stellen? Hoe doorbreek je het patroon van verlatingsangst en welke behandeling is aangewezen?
Vind direct een coach voor de behandeling voor verlatingsangst
Of ga meteen naar:
Wat is verlatingsangst?
Symptomen
Behandeling verlatingsangst
Verlatingsangst of bindingsangst?
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een angst waarbij je vreest dat je partner van je weggaat of je in de steek laat.
Bij kinderen is verlatingsangst (of scheidingsangst) een normaal en gezond deel van de ontwikkeling. Rond 8 maanden ontdekt het kind het verschil tussen zichzelf en de ouders en leert hij dat ze kunnen weggaan en terugkomen. Dit vertrouwen heeft het kind te leren door ondervinding. Een gezonde hechting houdt in dat je op jezelf kan zijn, met het vertrouwen dat je kan terugvallen op de ander wanneer dat nodig is.
Alleen zijn blijft vaak moeilijk en spannend, ook voor volwassenen. Wanneer dit de kwaliteit van je relaties bepaalt, kan je spreken van verlatingsangst. Leer meer over de kenmerken van verlatingsangst.
Borderline
Borderline verwijst naar ‘grenzen’ en is een extreme vorm van verlatingsangst, waarbij een soms verstikkende aanhankelijkheid vaak heel plots wordt afgewisseld met periodes van absolute afwijzing. Hierbij is de persoon helemaal niet meer in staat om grenzen aan zichzelf te stellen. Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen een rol in het ontstaan hiervan.
Verlatingsangst Symptomen
Er zijn heel wat symptomen die kunnen wijzen op verlatingsangst.
- Alleen zijn is moeilijk.
- je schat jezelf heel laag in doordat je een laag gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen hebt. Je eigenwaarde is afhankelijk van de waardering van de ander. Je zal eerder jezelf afkeuren dan de ander.
- Je voelt (vaak onbewust) angst om afgewezen, verlaten of achtergelaten te worden.
- Je kunt erg ver gaan om de ander te pleasen. Je probeert ervoor te zorgen dat de ander zich steeds goed voelt, vervult de behoeften van de ander en past je vaak aan.
- Je hebt bevestiging en aandacht van de ander nodig en voelt je erg ongelukkig wanneer je dit niet krijgt.
- Je wilt je als het ware versmelten met de ander.
- Dit kan zo ver gaan dat je wil vastklampen aan de ander en dat je de ander nodig hebt.
- Bezorgdheid dat de ander iets zal overkomen.
- Angst om iets alleen te doen, zonder het bijzijn van de ander.
- Je hebt vaak een uiterst romantisch beeld van je relatie en je partner en hebt het gevoel dat deze ene persoon de absolute ware is en dat er niets belangrijker is dan je relatie.
- Grenzen kunnen lastig zijn voor je. Jouw geven is vaak onuitputtelijk. Wanneer je partner een grens aangeeft voelt dit als afkeuring.
- Nood aan controle over de relatie kan ook de kop opsteken. Soms zelf zodanig dat je zelf de relatie verbreekt om zeker niet verlaten te worden.
- Jaloezie ervaar je geregeld en kan heel heftig zijn.
- Een relatiebreuk is heel erg pijnlijk voor je en je hebt veel tijd nodig dit te verwerken.
Herken je jezelf in deze kenmerken dan bestaat de kans dat je last hebt van verlatingsangst. Een coach voor verlatingsangst kan je hierin ondersteunen.
Omgaan met verlatingsangst: coaching
Omdat verlatingsangst een grote invloed kan hebben op jezelf en je relaties, is het aangewezen om dit duurzaam aan te pakken. Coaching kan je hierbij helpen.
Via coaching zal je opnieuw in staat zijn om een liefdevolle relatie op te bouwen zonder angst om verlaten te worden. De coach zal je eerst en vooral beter leren omgaan met jouw verlatingsangst. In sommige gevallen is het aangeraden om te werken rond assertiviteit of je zelfbeeld. Daarnaast zal je via therapie de onderliggende oorzaken of patronen onderzoeken zodat je jezelf, je partner en jouw relatie beter leert kennen. En ontwikkel je de vaardigheid om op een nieuwe, positieve manier te reageren in een conflict of discussie met jouw partner. Met de nieuwe inzichten en methodes kan je verlatingsangst overwinnen. Op het einde van de therapie zal je je beter in je voelen in jouw relatie en meer vertrouwen hebben in jouw partner.
Vind hier een coach voor verlatingsangst coaching.
Omdat deze angst zich vooral afspeelt binnen je relatie kan relatiecoaching ook erg nuttig zijn. De angst staat veelal niet op zichzelf, maar wordt beïnvloed door de hele relatie. Samen kunnen jullie ontdekken en leren wat jullie relatie nodig heeft om de verlatingsangst op de vangen of te veranderen.
Een relatiecoach kan je hierin begeleiden.
Verlatingsangst of bindingsangst?
Verlatingsangst en bindingsangst zijn erg met elkaar gerelateerd. Het zou goed kunnen dat je zowel symptomen van bindingsangst als symptomen van verlatingsangst ondervindt. Vaak heeft het dezelfde achtergrond, maar uit dit zich anders: bij bindingsangst vermijd je gekwetst te worden door een binding uit de weg te gaan en afstand te houden, bij verlatingsangst vermijd je gekwetst te worden door net een sterke binding te verwezenlijken.
Nog vragen?
Contacteer een coach die verlatingsangst behandelt. Deze zal je graag verder helpen.
Verberg informatie over coach voor 'Verlatingsangst' - Vind een coach voor 'Verlatingsangst'Verslaving
Vind een coach voor 'Verslaving'Voeding & dieet
Vind een coach voor 'Voeding & dieet'Voedingsintolerantie
Vind een coach voor 'Voedingsintolerantie'W
Wendkracht
Vind een coach voor 'Wendkracht'X
Y
Z
Zelfontplooiing
Vind een coach voor 'Zelfontplooiing'Zelfreflectie
Vind een coach voor 'Zelfreflectie'Zelfvertrouwen
Laat meer zien van coach voor 'Zelfvertrouwen' - Vind een coach voor 'Zelfvertrouwen'Kamp je met een laag zelfbeeld? Wil je helemaal geloven in jezelf en je talenten? Zou je op je werk graag steviger in je schoenen willen staan? Ontwikkel samen met je coach je zelfvertrouwen!
Vind meteen een coach voor meer zelfvertrouwen
Of lees meer over:
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Meer zelfvertrouwen op het werk
Wat is zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is het gevoel van eigenwaarde. Het heeft twee dimensies: waardigheid en vaardigheid. Waardigheid slaat op het gevoel dat je hebt over jezelf. Vaardigheid is het talent dat je bezit. Waar ben je goed in?
Zelfvertrouwen is vooral gebaseerd op waardigheid. Hoe kijk je naar jezelf? Geloof je in jezelf? Vind je jezelf de moeite waard? Dit kan variëren naarmate je te maken krijgt met tegenslagen en successen in je leven, en in welke mate je jouw zelfbeeld laat afhangen van je prestaties en de waardering van anderen.
Dankzij een gezonde dosis zelfvertrouwen ga je goed om met de successen en tegenslagen die je pad kruisen. Je blijft jezelf ontwikkelen en haalt geregeld de doelen die je jezelf gesteld had. Dankzij voldoende zelfvertrouwen weet je waar je mogelijkheden liggen en hoe je deze optimaal kan aanwenden.
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen moet je ontwikkelen, niemand wordt vol zelfvertrouwen geboren. Het is een vaardigheid die groeit naarmate je jezelf beter leert kennen. Dankzij levenservaring ontdek je wat je sterke en minder sterke punten zijn. Je ontdekt waar jij goed in bent.
Weinig zelfvertrouwen kan zorgen voor faalangst. Tijdens coaching leer je beter begrijpen waar problemen vandaan komen en hoe je ze op een duurzame manier kan oplossen. Je wordt je bewust van je eigen kwaliteiten en werkpunten. Van daaruit kan je verder handelen. Samen met je coach ga je voor een blijvende en positieve verandering.
Een personal coach, life coach of mental coach kunnen je uitstekend bijstaan in de zoektocht naar jezelf. Zo ontdek je dat je echt wel de moeite waard bent. Ook assertiviteitstraining geeft je zelfvertrouwen een boost. Tijdens de training leer je hoe je voor jezelf kan opkomen.
Meer zelfvertrouwen op het werk
Ook op je werk komt een gezonde dosis zelfvertrouwen je ten goede. Zet kleine stapjes uit je comfortzone en ontdek nieuwe mogelijkheden en kansen. Fouten maken is menselijk. Stop met jezelf in te beelden wat er allemaal mis kan lopen en focus op wat er allemaal goed kan gaan. Door stress en spanningen ga je negatiever denken en daalt je zelfvertrouwen. Relaxatieoefeningen, meditatie of yoga kan helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties. Stel duidelijke grenzen en bewaak je werk-privébalans. Door te luisteren naar jezelf en jezelf voldoende te ontspannen, krijg je opnieuw meer energie.
Wil je graag je eigen onderneming starten maar heb je nog net dat extra duwtje in de rug nodig? Begin klein en bouw langzaam verder. Laat het idee varen dat je het meteen fulltime moet doen om succesvol te zijn. Ook kleine stappen in de juiste richting brengen je dichter bij je doel. Een tegenslag hoeft bovendien niet te betekenen dat je jouw droom moet laten varen. Zie het als een deel van het leerproces.
Weet je niet welke kant je uit wil met je carrière en welke doelen je wilt behalen? Een loopbaancoach helpt je graag op de juiste weg. Ook een bedrijfscoach, ondernemerscoach of job coach ondersteunt je in het bereiken van je zakelijke doelen en leert je om op je werk sterker in je schoenen te staan.
Test je zelfvertrouwen
Herken je jezelf in het grootste deel van onderstaande stellingen? Dan heb je waarschijnlijk te kampen met een laag zelfbeeld. Ontwikkel samen met je coach je zelfvertrouwen!
- Ik vind het moeilijk om tot rust te komen nadat iets mij overstuur heeft gemaakt
- Ik vind het moeilijk om initiatief te nemen
- Ik kan moeilijk nee zeggen
- Ik maak me zorgen over situaties waarin ik mezelf belachelijk zou kunnen maken
- Ik heb soms het gevoel dat ik als persoon niet veel voorstel
- Ik ben soms angstig zonder reden
- Op sommige momenten denk ik dat ik niks waard ben
- Ik zie weinig goede eigenschappen bij mezelf
- Ik twijfel of ik dingen even goed kan doen als anderen
- Ik heb het gevoel dat ik niet veel heb om trots op te zijn
- Soms voel ik me nutteloos
- Ik wil graag meer respect hebben voor mezelf
- Ik ga niet graag een grote uitdaging aan
- Ik ben erg bezig met wat anderen van mij denken
Tips voor meer zelfvertrouwen
Kan je een extra dosis zelfvertrouwen gebruiken? Laat je inspireren door onderstaande tips om je zelfvertrouwen op te krikken:
Je hoeft niet perfect te zijn: Iedereen is anders en heeft zijn eigen sterke punten en minder sterke punten. Aanvaard jezelf zoals je bent. Het is helemaal niet erg om in sommige zaken minder goed te zijn dan iemand anders. Niemand is namelijk hetzelfde. Jij bent dan weer beter in andere dingen.
Benoem je kwaliteiten: Krijg meer inzicht in jezelf. Waar ben jij goed in? Wat geeft je energie? Ga voor de spiegel staan en benoem vijf kwaliteiten die jij bezit. Herhaal ze luidop tot je er echt in gelooft.
Geef complimenten: Durf de mensen rondom je een compliment te geven en durf de complimenten die je zelf krijgt te aanvaarden. Een eenvoudig ‘dankjewel’ zorgt voor een positieve waardering van de ander.
Let op je houding: Aan een houding kan je zien hoe iemand zich voelt. Een rechte rug, het maken van oogcontact en een glimlach zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt en dat je jezelf ook zelfverzekerder gaat voelen.
Durf fouten maken: Iedereen maakt fouten. Durf het risico te nemen. Maak je een fout? Dan kan je uit die fout leren. De ervaring zorgt ervoor dat je het de volgende keer beter zal doen.
Extra tips nodig om je zelfvertrouwen te laten groeien? Een coach voor meer zelfvertrouwen helpt je graag in je verdere ontwikkeling. Geef samen een boost aan je zelfvertrouwen!
Verberg informatie over coach voor 'Zelfvertrouwen' - Vind een coach voor 'Zelfvertrouwen'Zelfzorg
Vind een coach voor 'Zelfzorg'Ziekte, omgaan met
Vind een coach voor 'Ziekte, omgaan met'Zingeving en zingevingsvragen
Laat meer zien van coach voor 'Zingeving en zingevingsvragen' - Vind een coach voor 'Zingeving en zingevingsvragen'Wat zijn zingevingsvragen?
Het stellen van zingevingsvragen is het stilstaan bij de zin of de betekenis zin van het leven. De zin van het leven begrijpen is vaak een houvast en geeft je persoonlijk leven ook meer waarde. Het is heel normaal om af en toe zingevingsvragen te stellen, ter ondersteuning van je persoonlijke ontwikkeling. Soms is het goed om hierin hulp te krijgen, wanneer je je niet goed voelt in je vel of wanneer je toekomstperspectief niet duidelijk is.
Verberg informatie over coach voor 'Zingeving en zingevingsvragen' - Vind een coach voor 'Zingeving en zingevingsvragen'